Απειλές της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ με στρατιωτικές δράσεις

Share on:

Απειλές στρατιωτικής δράσης με στόχο να υποχρεώσει τις ΗΠΑ σε μια συνολική διαπραγμάτευση εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας ενώπιον ανώτατων αξιωματικών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία «δεν έχει πού να υποχωρήσει». «Νομίζουν ότι θα καθίσουμε άπραγοι ενώ αυξάνουν τις απειλές εναντίον μας;», διερωτήθηκε. «Αν οι Δυτικοί ομόλογοί μας παραμείνουν στην καθαρά επιθετική γραμμή, θα λάβουμε μέτρα στρατιωτικής και τεχνικής φύσεως, ανάλογης βαρύτητας. Θα απαντήσουμε με αποφασιστικότητα στις μη φιλικές ενέργειες», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Θέλω να τονίσω ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε αυτό».

Τουλάχιστον 75.000-100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε περιοχές πέριξ της Ουκρανίας, ενώ το Κίεβο ζει υπό τον φόβο ρωσικής επίθεσης και ανακαινίζει τα καταφύγια της σοβιετικής περιόδου. Η Ρωσία θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα εγκατασταθούν ποτέ στην Ουκρανία δυτικοί πύραυλοι ικανοί να πλήξουν τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η εγκατάσταση πυραύλων στην Ουκρανία μειώνει κατά 7 έως 10 λεπτά τον χρόνο που απαιτείται για να πληγεί η Μόσχα. Αν πρόκειται για υπερηχητικούς πυραύλους, η απόσταση από την Ουκρανία έως τη ρωσική πρωτεύουσα καλύπτεται σε μόλις πέντε λεπτά.

Η Ρωσία θέλει γραπτές εγγυήσεις

Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Πούτιν, δεν θέλει προφορικές εγγυήσεις, αλλά «γραπτές, μακροχρόνιες δεσμεύσεις». Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την Ευρώπη, Κάρεν Ντόνφριντ, δήλωσε χθες ότι σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία οι αμερικανικές δυνάμεις «θα προχωρήσουν σε δραματικές κινήσεις» και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν στην Ουκρανία στρατιωτικό υλικό «πέρα από οτιδήποτε έχουν προσφέρει έως τώρα».

Η Ντόνφριντ καταδίκασε την «ολοένα και πιο φιλοπόλεμη ρητορική της Ρωσίας» και την «ψευδή ρητορική, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θέλει να προκαλέσει πόλεμο με τη Ρωσία». Παράλληλα, η Αμερικανίδα αξιωματούχος εκτίμησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων περί τα μέσα Ιανουαρίου. Προσέθεσε ότι η συνάντηση θα πρέπει να ακολουθήσει το σχήμα διαπραγμάτευσης της Νορμανδίας, με τη Γαλλία και τη Γερμανία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. 

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν όσο και με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, με αντικείμενο τη νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας που πρότεινε η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα. Οι ρωσικές προτάσεις, που έχουν προξενήσει αναστάτωση στην Ανατολική Ευρώπη, περιλαμβάνουν τη δέσμευση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επιδιώξει ποτέ την ένταξη της Ουκρανίας σε αυτό και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις και τα οπλικά συστήματα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα είναι αυστηρά περιορισμένα.

«Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι στο κατώφλι μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη χθεσινή ομιλία του, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «εξοπλίζουν και ενισχύουν εξτρεμιστές σε χώρα που βρίσκεται στα ρωσικά σύνορα».

Πηγή:kathimerini.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE