Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των F16 στην Τουρκία

Share on:

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα προχωρήσει στην μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, στον απόηχο της τριμερούς συμφωνίας του Βίλνιους για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Λόιντ Όστιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ,για “κοινούς διμερείς και πολυμερείς αμυντικούς στόχους” το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

“Ο υπουργός Όστιν και ο υπουργός Γκιουλέρ εξήραν τη μακρά ιστορία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας και επικρότησαν τη συνεχιζόμενη στενή μας συνεργασία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της τηλεφωνικής συνομιλίας. “Συζήτησαν επίσης τις θετικές συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Τουρκίας“, προστίθεται.

Το τηλεφώνημα έγινε, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το “πράσινο φως” να σταλεί το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην τουρκική εθνοσυνέλευση, μετά από τριμερή συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ούλφ Κρίστερσον.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2021 η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υφιστάμενα F-16 που διαθέτει. Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμως δηλώνουν ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση των αεροσκαφών F-16 δεν συνδέονται.

news247


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE