Όχι στην αποπληρωμή χρεών της Ρωσίας με δολάρια λέει το Αμερικανικό ΥΠΕΞ

Share on:

Προβλήματα στην καταβολή τοκοχρεολυσίων με ημερομηνία ωρίμανσης το 2022 αντιμετωπίζει η Ρωσία, καθώς σύμφωνα με νέα μέτρα δεν έχει την δυνατότητα συναλλαγών σε Αμερικανικά δολάρια. Με τον τρόπο αυτό, η Αμερικανική κυβέρνηση απαγορεύει την αποπληρωμή χρέους της τάξεως των 40 δις δολαρίων, καθώς σύμφωνα με το Reuters, υπάρχει δέσμευση για αποπληρωμή των ομολόγων αποκλειστικά σε δολάρια.

Πρόκειται για ένα επιπλέον μέτρο που συγκαταλέγεται στις πρόσφατες και ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην χώρα εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Η επιβολή μίας τέτοιου είδους κύρωσης υπονομεύει και σε ορισμένα σημεία αναιρεί την προ δωδεκαετίας διπλωματική επιτυχία της Μόσχας, όταν και της επιτράπηκε εκ νέου να δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, χρησιμοποιώντας παράλληλα το δυνατό χαρτί του πετρελαίου. Με δεσμεύσεις για χαμηλές τιμές στην συναλλαγή του κατάφερε να εξασφαλίσει χαμηλά επιτόκια στα εκάστοτε δάνεια.

Συγκεκριμένα, το Αμερικανικό ΥΠΕΞ δήλωσε: «Σήμερα (σ.σ 4/4)  εξέπνεε η προθεσμία προκειμένου η Ρωσία να προχωρήσει σε ακόμη μια πληρωμή του χρέους της», ενώ τόνισε πως «από σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν επιτρέπει να εκτελούνται πληρωμές από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Η Ρωσία θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να αντλεί από τα εναπομείναντα πολύτιμα αποθέματα δολαρίων της, από νέα έσοδα, ή να κηρύξει χρεοκοπία».

Εάν και εφόσον η Ρωσία δεν ολοκληρώσει τις πληρωμές που οφείλει εντός της κυρυχθείσας περιόδου χάριτος των 30 ημερών, τότε αυτομάτως θα θεωρηθεί ότι το ταμείο της προχώρησε σε στάση πληρωμών που θα οδηγήσει σε εκ νέου οικονομικές συνέπιες.

Με πηγές από CNN Greece.gr, The Guardian.com

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE