Σήμερα θα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τον εμφύλιο στο Σουδάν

Share on:

Σε ειδική συνεδρίαση του του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατόπιν πρωτοβουλίας της Γερμανίας θα συζητηθεί σήμερα η κατάσταση στο Σουδάν, όπου μαίνεται ο πόλεμος, που ξέσπασε την 15η Απριλίου ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών που διεκδικούν την εξουσία, παρά τις κατά καιρούς συμφωνηθείσες εκεχειρίες .

Σκοπός της συνεδρίασης είναι να καταδικαστεί η βία και να ζητηθεί η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως να μην παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Είναι ωστόσο ασαφές αν θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία μεταξύ των 47 κρατών μελών για να εγκριθεί το ψήφισμα που έχει προετοιμαστεί. Ορισμένες χώρες εναντιώνονται καταρχήν στην αναφορά σε προβλήματα σε συγκεκριμένες χώρες καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί πως το Συμβούλιο παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

 Από την αρχή του εμφυλίου διάφορες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν  παρέμειναν ανεφάρμοστες στην πράξη.

Χθες Τετάρτη μαίνονταν μάχες και συνεχίζονταν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Χαρτούμ, παρότι αντιπρόσωποι των στρατηγών διαπραγματεύονται εκεχειρία στη Σαουδική Αραβία και φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως πάνω από 700.000 πολίτες του Σουδάν εκτοπίστηκαν σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα και 19 εκατομμύρια από τους κατοίκους της χώρας, αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμού.

Τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 5.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θεωρούνται μετριοπαθείς.

Ο απολογισμός των θυμάτων  εικάζεται πως είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα — ενώ οι περισσότερες δομές υγείας, στην πολύπαθη χώρα,  δεν λειτουργούν πλέον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE