Πακιστάν | 33 οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί – 150 οι τραυματίες

Share on:

Μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε ένα κατάμεστο τζαμί στην Πεσαβάρ του Πακιστάν σκότωσε τουλάχιστον 32 ανθρώπους τη Δευτέρα, η τελευταία επίθεση που στόχευε την αστυνομία σε αυτή τη βορειοδυτική πόλη όπου παραμένουν ενεργοί ισλαμιστές μαχητές.

Αξιωματούχοι του νοσοκομείου δήλωσαν ότι τουλάχιστον 147 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με πολλούς από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός Σεμπάζ Σαρίφ χαρακτήρισε την έκρηξη επίθεση αυτοκτονίας. Στο τζαμί βρίσκονταν τουλάχιστον 260 άτομα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Σικαντάρ Καν.

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, η οποία έπληξε το τζαμί κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής προσευχής, προκαλώντας την κατάρρευση ενός τοίχου πάνω από τους πιστούς. Το κτίριο βρίσκεται μέσα σε ένα εξαιρετικά οχυρωμένο συγκρότημα που περιλαμβάνει το αρχηγείο της επαρχιακής αστυνομικής δύναμης και ένα τμήμα αντιτρομοκρατίας.

«Καταλαβαίνουμε ότι ο τρομοκράτης στεκόταν στην πρώτη σειρά», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Khawaja Asif στο Geo TV.

Πλάνα από το κυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο PTV έδειξαν αστυνομικούς και κατοίκους να προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια από το σημείο της έκρηξης και να μεταφέρουν τραυματίες στους ώμους τους.

Η επίθεση ήταν η χειρότερη της πόλης από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό μουσουλμανικό τέμενος κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής σκότωσε τουλάχιστον 58 ανθρώπους και τραυμάτισε σχεδόν 200. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση.

Το Peshwar, το οποίο βρίσκεται στην άκρη των φυλετικών περιοχών του Πακιστάν που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, γίνεται συχνά στόχος μαχητών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Πακιστανών Ταλιμπάν.

Η ομάδα, γνωστή ως Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) είναι μια ομπρέλα σουνιτικών και θρησκευτικών ισλαμιστικών ομάδων που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να την αντικαταστήσουν με το δικό τους σήμα ισλαμικής διακυβέρνησης.

Το TTP έχει εντείνει τις επιθέσεις αφότου τερμάτισε τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία πέρυσι με την πακιστανική κυβέρνηση, η οποία διευκολύνθηκε από τους Αφγανούς Ταλιμπάν.

Το TTP έχει οργανώσει συχνές επιθέσεις με στόχο την αστυνομία τους τελευταίους μήνες. Τον Δεκέμβριο, ισλαμιστές μαχητές κατέλαβαν ένα αντιτρομοκρατικό κέντρο στα βορειοδυτικά και πήραν ομήρους για να διαπραγματευτούν με τις κυβερνητικές αρχές.

Πηγή : reuters.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE