Ουγγαρία | Κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για κυνισμό από τον Αμερικανό πρεσβευτή μετά την έκκληση της για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Share on:

«Η έκκληση της ουγγρικής κυβέρνησης για κατάπαυση του πυρός στη γειτονική Ουκρανία είναι «κυνική», δεδομένου ότι μεγάλες περιοχές αυτής της χώρας καταλαμβάνονται από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής» δήλωσε την Τετάρτη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, David Pressman.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ δεν ανέφερε συγκεκριμένα τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, αλλά ο Ούγγρος ηγέτης έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες – μια κίνηση που οι επικριτές λένε ότι θα ισοδυναμούσε με την παράδοση τμημάτων της Ουκρανίας στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Όταν ακούμε πολιτικούς να υποστηρίζουν τη συμφιλίωση μεταμφιεσμένη σε ειρήνη, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι: ένας άνθρωπος μπορεί να επιτύχει την ειρήνη σήμερα. Εάν ο Πούτιν σταματήσει να πολεμά, ο πόλεμος έχει τελειώσει. Εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, η Ουκρανία τελειώνει», είπε ο Pressman κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουδαπέστη, σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση που δημοσιεύτηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δεν έχει ακόμη απαντήσει στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τις δηλώσεις του πρέσβη. «Είναι κυνικό να ζητάς κατάπαυση του πυρός όταν η χώρα σου δεν είναι σχεδόν κατά 20% κατεχόμενη από ξένο στρατό εισβολής», πρόσθεσε ο Pressman.

Οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν μια αυξανόμενη ρήξη μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ο Όρμπαν, που επανεξελέγη το 2022 για τέταρτη συνεχή θητεία, είπε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ουγγαρία, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία ούτε θα διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ είπε επίσης ότι το μπλοκάρισμα των συναντήσεων υψηλού επιπέδου της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας από την Ουγγαρία, λόγω διαφωνίας με την Ουκρανία σχετικά με τον τρόπο μεταχείρισης των Ούγγρων εθνοτικών, είναι «αφόρητο». «Ανησυχούμε ότι οι Ούγγροι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ ως εργαλείο για να διαχειριστούν αυτές τις διμερείς ανησυχίες», τόνισε ο David Pressman.

Πηγή: Rador.ro/ertnews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE