Μπλόκο Ερντογάν | Πώς επηρεάζει τη χώρα μας η ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας

Share on:

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα Δύσης και Τουρκίας μετά την απόσυρση της Άγκυρας από τις συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, Tριαντάφυλλος Καρατράντος και ο υποναύαρχος εν αποστρατεία, Στέλιος Φενέκος ανέλυσαν στην ΕΡΤ το πώς θα επηρεάσει αυτή τη εξέλιξη τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» σημείωσε ότι αυτό είναι ένα από τα χειρότερα σημεία που έχουν βρεθεί οι σχέσεις Δύσης και Τουρκίας, ενώ υπενθύμισε την προμήθεια του συστήματος S-400 από την Τουρκία ήταν μία κίνηση που ήταν σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική αμυντικών εξοπλισμών του ΝΑΤΟ και συμβατότητας. Γεγονός που οδήγησε στην έξοδό της από τη συμπαραγωγή των F-35 και σε πολύ κακές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Πώς ερμηνεύεται η αρνητική στάση της Άγκυρας απέναντι σε Σουηδία και Φινλανδία

Αναφορικά με την περίπτωση της Σουηδίας και Φινλανδίας ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας Τρ. Καρατράντος επισήμανε ότι «πρόκειται για μια πολύ στρατηγική απόφαση για το ΝΑΤΟ συνολικά, η οποία έρχεται σε μία συγκυρία όπου δύο χώρες που δεν είχαν επιδιώξει στο παρελθόν να ενταχθούν σε μια αμυντική συμμαχία, έχουν δεχθεί ευθύτατη απειλή από τη Ρωσία, στη μέση ενός πολέμου στην Ουκρανία και μιας αντιπαράθεσης Ρωσίας – Δύσης».

Σχολιάζοντας το στρατηγικό δίλημμα της Δύσης για την στάση που θα κρατήσει απέναντι στην Τουρκία σημείωσε ότι «δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση σε αυτό το πλαίσιο και θα είναι και πάρα πολύ δύσκολο». Στο γεγονός αυτό συμβάλει το ότι στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει ξεκάθαρη φόρμουλα αποβολής μίας χώρας.

Μιλώντας για τις τουρκικές εκλογές τις οποίες διακαώς προσπαθεί να κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μία οριζόντια προσέγγιση και στα δύο κόμματα ενώ θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι γενικά η Τουρκία και όχι μόνο ο Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α., τόνισε ότι «η Τουρκία ψάχνει να βρει ερείσματα για να τα διαπραγματευθεί για άλλα πράγματα». Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης των δύο ευρωπαϊκών χωρών στο ΝΑΤΟ εκτίμησε ότι «δείχνει τον προσχηματικό χαρακτήρα της καθώς η Άγκυρα διαχωρίζει το κομμάτι της Σουηδίας από το κομμάτι της Φινλανδίας.

Χρήσιμη για το ΝΑΤΟ η Τουρκία

«Οι Φινλανδοί είναι τουρκογενές φύλο και πάντα η Φινλανδία υποστήριζε την Τουρκία» ανέφερε ο κ. Φενέκος. Όπως είπε, «παλαιότερα ήταν η Ελλάδα, τώρα είναι αυτές οι χώρες. Αύριο θα είναι κάτι άλλο. Είναι μια μόνιμη πρακτική και το ξέρουν στο ΝΑΤΟ όμως θεωρούν ότι ο γεωστρατηγικός και γεωπολιτικός τους ρόλος είναι σημαντικός. Η συμμετοχή της σε όλες τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ είναι συνεχής και αδιάλειπτη και στέλνει τεράστιες δυνάμεις».

Σύμφωνα με τον υποναύρχο και στρατιωτικό αναλυτή η Τουρκία είναι χρήσιμη για το ΝΑΤΟ, άρα θα προσπαθήσουν να την κρατήσουν. Και όπως είπε, «το θετικό για μας είναι ότι η προσοχή έφυγε από εμάς και έχει στραφεί σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας ο κ. Φενέκος υποστήριξε ότι καλώς έχει γίνει στρατηγικός σχεδιασμός αλλά το θέμα είναι αν μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά.

«Οι εξοπλισμοί, επειδή ακριβώς υπάρχει ανταγωνισμός σήμερα είναι έτσι, αύριο μπορεί να είναι αλλιώς. Η Τουρκία επενδύει 26 δις δολάρια φέτος ενώ την τελευταία δεκαετία έχει επενδύσει πάνω από 120 δισ. δολάρια. Αντιλαμβάνεστε ότι τα μεγέθη είναι τελείως διαφορετικά και δεν μπορούμε να μένουμε στατικοί στον χρόνο. Καλά κάνουμε και εξοπλιζόμαστε ποιοτικά και ποσοτικά, όμως να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι στον αντίποδα, σαν στρατηγική απάντηση μπορεί να δούμε αύξηση εξοπλισμών και από την Τουρκία», σχολίασε ο κ. Φενέκος.

Πηγή: ertnews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE