Η Ουγγαρία φέρνει αντίρρηση στην αποδέσμευση δόσης 500 εκατ. για την αποζημίωση των όπλων που προμήθευσε η Ε.Ε στην Ουκρανία

Share on:

Η Ουγγαρία αρνείται να “ξεκλειδώσει” μια νέα δόση 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης για την αποζημίωση των όπλων που προμήθευσε η ΕΕ στην Ουκρανία, ανέφεραν η  Βουδαπέστη και πολλές άλλες αντιπροσωπείες από τις Βρυξέλλες.

Η ουγγρική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε, εξηγώντας ότι «δεν συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαθέτει άλλα μέσα, να χρησιμοποιεί τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Υποστήριξης της Ειρήνης αποκλειστικά για την Ουκρανία»

Η ουγγρική κυβέρνηση εκτιμά ότι «Δεν θα έμεναν αρκετοί πόροι για την προώθηση των συμφερόντων της ΕΕ σε άλλες περιοχές (για παράδειγμα, τα Βαλκάνια, το Σαχέλ, η Βόρεια Αφρική)».

Η Βουδαπέστη διατήρησε την αντίρρηση της κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη για την προετοιμασία της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσαν πολλές αντιπροσωπείες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , η Ουγγαρία δεν εμποδίζει  την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών που απαιτούνται από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την αντιμετώπιση του ρωσικού στρατού, αλλά εμποδίζει την αποζημίωση τους στα κράτη μέλη.

Για την αποδέσμευση της νέας δόσης αποζημιώσεων απαιτείται ομοφωνία ώστε να προχωρήσει η χρήση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, το οποίο είχε αρχικά προικιστεί με 5,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 και συμπληρώθηκε με 2 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Το μέσο αυτό χρησιμοποιείται για την αποζημίωση στα κράτη μέλη του 40% της αξίας των όπλων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία και την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού.

Η διευκόλυνση τροφοδοτείται από συνεισφορές από τα κράτη μέλη, με το 66% της χρηματοδότησης να προέρχεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, τα κράτη μέλη της ΕΕ απελευθέρωσαν 3,6 από τα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ της Ειρηνευτικής Διευκόλυνσης για να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο και πρόσθεσαν άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να παράσχουν στις ουκρανικές δυνάμεις τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών και να αναπληρώσουν στρατηγικά αποθέματα πυρομαχικών.

Υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για μια νέα χρηματοδότηση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τροφοδοσία της Διευκόλυνσης, ανέφεραν οι διπλωμάτες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η διακοπή των πληρωμών κινδυνεύει να αποθαρρύνει ορισμένα κράτη μέλη από το να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία τη στιγμή που το Κίεβο προετοιμάζει μια αντεπίθεση και απαιτεί πιο σύγχρονο οπλισμό, ειδικά μαχητικά αεροσκάφη και δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας.

Η Ουγγαρία μέχρι στιγμής δεν έχει εμποδίσει τη χρήση αυτού του μέσου της ΕΕ, στο οποίο συνεισφέρει οικονομικά, αν και δεν έχει προμηθεύσει όπλα ή πυρομαχικά στην Ουκρανία, όπως η Αυστρία και η Ιρλανδία.

Πηγή: Εuractiv.ro/ertenews


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE