Δραματική η κατάσταση σε Τουρκία και Συρία | Τους 12.000 έφτασαν οι νεκροί

Share on:

Άνιση μάχη με το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, δίνουν τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές, για την ανεύρεση επιζώντων, μέσα στα ερείπια των πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της Συρίας.

Προσεγγίζουν τις 12.000 οι νεκροί, με τον πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει ότι, μόνο στην Τουρκία, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 9.057.Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων, για την βοήθεια που άργησε, ή δεν ήρθε ποτέ. Χιλιάδες είναι οι άστεγοι, χωρίς νερό και τρόφιμα. Αποζημίωση 495 ευρώ, σε κάθε οικογένεια που επλήγη, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος ,που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

Δραματική είναι η κατάσταση και στη Συρία, με χιλιάδες νεκρούς. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα τραυματίες, τα τζαμιά έχουν ανοίξει, για να φιλοξενήσουν όσους έχασαν τα σπίτια τους. Ειδικότερα, στη Συρία οι θάνατοι που έχουν ανακοινωθεί εν μέσω χάους είναι 2.660 και 2.700 οι τραυματίες, ενώ η λιγοστή μέχρι στιγμής βοήθεια προέρχεται από αραβικές χώρες και τη Ρωσία. Δάκρυα χαράς από τους διασώστες της ΕΜΑΚ, απαθανάτισε η κάμερα της ΕΡΤ με τον Γιώργο Σιδέρη, καθώς ανασύρθηκε εν ζωή η 27χρονη Αϊρίν, στην επαρχία Χατάι. Οι προσπάθειες διήρκεσαν 8 ώρες με διακοπή μόνο λόγω δύο ισχυρών μετασεισμών, ενώ η εγκλωβισμένη εμψυχωνόταν από τους Έλληνες ακόμη κι όταν τούς ζήτησε να της κόψουν το πόδι για να μπορέσει να ανασυρθεί. Τελικά οι διασώστες κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από τόνους τσιμέντου.Η ελληνική ομάδα έχει καταφέρει να απεγκλωβίσει ζωντανά τρία παιδιά, ηλικίας 6, 11 και 15 ετών, καθώς και έναν 50χρονο άνδρα. Μετά από τρία 24ωρα οι διασώσεις των μικρών παιδιών δεν αφήνουν την ελπίδα να σβήσει. Ωστόσο η έκταση της καταστροφής είναι τέτοια που θεωρείται ανεπαρκής όση ανθρωπιστική βοήθεια κι αν σταλθεί.ΣτηΣυρία που ζήτησε τελικά βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η χαώδης κατάσταση περιπλέκεται εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ. Η βοήθεια θα διανεμηθεί από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εάν η κυβέρνηση ‘Ασαντ συμφωνήσει.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE