Πούτιν και Σι συζητούν ειρηνευτική πρόταση στην Ουκρανία

Share on:

Δεύτερη ημέρα συνομιλιών των ηγετών Ρωσίας και Κίνας στη Μόσχα σήμερα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προτρέπουν τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να πιέσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι o Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ είχαν μια “διεξοδική” ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια της πρώτης τους ημέρας των συνομιλιών τους και συζήτησαν το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, λέγοντας στους δημοσιογράφους να περιμένουν κοινή δήλωση αργότερα την Τρίτη, αφού οι δύο ηγέτες συναντηθούν ξανά. “Υπήρξε μια πολύ διεξοδική ανταλλαγή απόψεων, μια σοβαρή συζήτηση στο άτυπο μέρος“, είπε, αναφερόμενος στη συνάντηση της Δευτέρας. Είπε ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν για την κινεζική πρόταση – ένα έγγραφο 12 σημείων που καλεί για αποκλιμάκωση και ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – αλλά αρνήθηκε και πάλι να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε μελετήσει προσεκτικά τις κινεζικές ιδέες της Κίνας, τις αντιμετώπισε με σεβασμό και θα τις συζητούσε με τον Σι. Το κινεζικό έγγραφο θέτει ορισμένες γενικές αρχές αλλά δεν περιέχει κανένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος, που τώρα βρίσκεται στον 13ο μήνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες το έχουν απορρίψει, δεδομένης της άρνησης της Κίνας να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας και των επικρίσεων των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το Κίεβο, το οποίο λέει ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει μέχρι η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, ήταν επιφυλακτικό απέναντι στην Κίνα, και προσεκτικά καλωσόρισε την ειρηνευτική πρόταση του Πεκίνου όταν παρουσιάστηκε τον περασμένη μήνα.

Πηγή : ertnews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE