Προσωπικός γιατρός | Οι γιατροί δεν μπαίνουν στον θεσμό – Το παρασκήνιο

Share on:

Όλο το παρασκήνιο της σύσκεψης Πλεύρη – γιατρών για το σύστημα του προσωπικού γιατρού.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, δεν εντάσσονται αρκετοί γιατροί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, και η ηγεσία του υπουργείου πήρε τη πρωτοβουλία να κάνει επιτέλους καλοπροαίρετο διάλογο με όλους του εμπλεκόμενους. Χθες το απόγευμα, σε διαδικτυακή σύσκεψη μπήκαν οι βάσεις για μία συνεργασία που ίσως οδηγήσει τελικά τη νέα ΠΦΥ σε καλό δρόμο αρκεί να αποδειχτεί ότι δεν έγινε αργά και προσχηματικά.

Τις προτάσεις των ενώσεων γενικών γιατρών και της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος άκουσε με προσοχή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με αποτέλεσμα η σύσκεψη να ολοκληρωθεί με τον ορισμό δύο πολύ συγκεκριμένων χρονικών ορόσημων: Μέσα σε 15 μέρες πρέπει να σταλούν οι αντιπροτάσεις των γιατρών με προοπτική να τις επεξεργαστεί το ΥΥΚΑ, και θα έχουν πάλι συνάντηση σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική στην ουσία της, πλην όμως ήταν η πρώτη παρόμοια που έγινε με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ θα έπρεπε να έχει προηγηθεί οποιασδήποτε νομοθετικής προσπάθειας.

Όλο το παρασκήνιο

Η χθεσινή διαπραγμάτευση έθιξε μεταξύ άλλων το θέμα των 857 ασθενών που θα πρέπει να εντάξει όποιος παθολόγος ή γενικός γιατρός είναι εκτός του συστήματος του προσωπικού γιατρού αλλά επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτό ως ιδιώτης, μη συμβεβλημένος, (θυμίζουμε ότι το θέμα επικοινώνησε και ο ΙΣΑ προχθές). Αφού πρώτα εντάξει τους 857 ασθενείς στο σύστημα – δηλαδή κάνοντας ουσιαστικά μία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ μόνο για τους συγκεκριμένους- μετά θα έχει το δικαίωμα να εντάξει ιδιωτικά και με αποζημίωση από τον ίδιο τον ασθενή, όσους μπορεί και επιθυμεί.

Ο υπουργός είπε ότι ο κάθε ένας που συμμετέχει στο σύστημα του προσωπικού γιατρού θα πρέπει να προσφέρει κάτι σε αυτό, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης για τον τελικό ελάχιστο αριθμό εγγεγραμμένων ασθενών που θα εξετάζονται δωρεάν. Δηλαδή ίσως δούμε το 857 να αλλάζει προς τα κάτω…

Συζητήθηκαν επίσης χθες τα προβλήματα από την ένταξη στο σύστημα των γιατρών από τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και η μεγάλη ετερογένεια ως προς τον αριθμό των υπηρετούντων γιατρών και των εξυπηρετούμενων πολιτών ανά κέντρο Υγείας. Άλλα έχουν 15 γιατρούς για 3000 πολίτες κι άλλα 5 γιατρούς με 40.000 πληθυσμό ευθύνης.

Ζητήθηκε δε από την πλειοψηφία των γιατρών, να τεθεί ένας μέγιστος αριθμός επισκέψεων ανά ασθενή στον προσωπικό του γιατρό και να υπάρξει βελτίωση των οικονομικών όρων. Για αυτό το τελευταίο ο υπουργός θεώρησε ότι είναι ικανοποιητικό για την αρχή του εγχειρήματος της ΠΦΥ αλλά δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί στο μέλλον και για αυτό.

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE