ΠΟΕΔΗΝ | Επικίνδυνη η νέα εγκύκλιος για την κάλυψη των εφημεριών στα νοσοκομεία

Share on:

Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έχει προκαλέσει εγκύκλιος της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, που καθορίζει ένα νέο σύστημα για την κάλυψη των εφημεριών στα νοσοκομεία που παρουσιάζουν ελλείψεις γιατρών.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, όταν δεν υπάρχει γιατρός ενός τμήματος ή κλινικής, την εφημερία καλύπτει γιατρός άλλης ειδικότητας του ιδίου τομέα. Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι η πρακτική αυτή ενέχει μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς, ενώ, παράλληλα, θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων των θέσεων με μετακινήσεις γιατρών που γίνεται έως τώρα.Η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένως επισημάνει την επικινδυνότητα από τις ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας.

«Το πρόβλημα των ελλείψεων γιατρών, όπως και νοσηλευτών, λύνεται με αυξήσεις μισθών, χορήγηση υπηρεσιακών κινήτρων, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χορήγηση κινήτρων ( εξασφάλιση στέγης, διατροφής), όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.
Αντί αυτών επιμένουν στο Υπουργείο Υγείας να παρακολουθούν ως θεατές τις παραιτήσεις γιατρών τη μία μετά την άλλη, να κάνουν προκηρύξεις γιατρών που ξέρουν ότι θα βγουν άγονες, να καλούν ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι και υψηλότερες αμοιβές από τους γιατρούς του ΕΣΥ και να μην ανταποκρίνονται. Τώρα αποφάσισαν να λύσουν έτσι το μείζον αυτό πρόβλημα», τονίζει ο πρόεδρός της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος της Αναπληρώτριας Υπουργού, η οποία εκδόθηκε με ημερομηνία 28/4/2023 και κοινοποιήθηκε στο ΚΕΣΥ, αναφέρει:

«Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών σε Νοσοκομεία της χώρας το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί στα δημόσια Νοσοκομεία οφείλει να προσδιορίζει, να εκτελεί ή να επιβλέπει την εκτέλεση όλων των νόμιμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς κατά τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο με τον συντονισμό πάντα των επιστημονικά υπευθύνων των ιατρικών τμημάτων, του αντίστοιχου τομέα και του Δ/ντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου.

Για το λόγο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την υπ’ αριθ. 1356/29-12-2022 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κ.Ε.Σ.Υ., η οποία έγινε δεκτή από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, σας γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας εφημέρευσης Τμήματος / Κλινικής Νοσοκομείου με το υπηρετούν προσωπικό αυτού/ής (λόγω ασθενειών, παραιτήσεων κ.λπ.) και προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και η υγεία των ασθενών, στην εφημερία θα συμμετέχουν όλοι οι ιατροί του οικείου Τομέα (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σε εφημερία ετοιμότητας διαθέσιμος ειδικευμένος ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος Τομέα».

Όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, αυτό σημαίνει ότι:

Στον παθολογικό τομέα: Όταν δεν υπάρχει παθολόγος ή καρδιολόγος, το νοσοκομείο μπορεί να καλύπτεται από γαστρεντερολόγο, παιδίατρο κ.λ.π.. Όταν δεν υπάρχει ογκολόγος μπορεί να καλύπτεται από νεφρολόγο ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα του παθολογικού τομέα

Στο χειρουργικό τομέα: Όταν δεν υπάρχει ορθοπεδικός ή χειρουργός, μπορεί το νοσοκομείο να καλύπτεται από ΩΡΛ ή από οποιοδήποτε άλλη ειδικότητα του χειρουργικού τομέα.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει, ωστόσο, ότι η εγκύκλιος προβλέπει πως θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι, δηλαδή γιατρός ο οποίος θα καλείται στο νοσοκομείο σε περίπτωση ανάγκης.

«Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ, με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας», σχολιάζει ο πρόεδρος τη ΠΟΕΔΗΝ.

Πηγή : insider.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE