Πλεύρης | Γενόσημα και εισαγωγές εξασφαλίζουν επάρκεια φαρμάκων

Share on:

Το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι σε δυο επίπεδα, ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Όπως είπε υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές «κι εκεί πέρα η πολιτεία διαχρονικά παίρνει μέτρα που το τελευταίο διάστημα είναι εξαντλητικά καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών».

Το δεύτερο επίπεδο σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη σχετίζεται με φάρμακα της εποχής που οφείλεται σε παγκόμια έλλειψη εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλο τον κόσμο και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.

Ο υπ. Υγείας εξήγησε ότι πειδή η παραγωγή είναι κυρίως στην Ασία οι χώρες της καρατάνε τα φάρμακα για να καλύψουν τους δικούς τους πλήθυσμούς. Έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική βιομηχανία σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε ότι στα νοσΟκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα «αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία».

Εχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία είπε και συμπλήρωσε ότι όπου υπάρχουν υποκαταστατα -γιατί υπάρχουν υποκατάστατα- θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΕΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες.Προσπαθούμε να βρούμε και κεντρικές λύσεις μέσω ΕΕ ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις φαρμάκων παρά μόνο εάν δεν βγαίνουν κοστολογικά.

ertnews


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE