Μενουδάκου | Αξιοποιούμε όργανα από 60 με 70 περίπου δότες οργάνων ετησίως

Share on:

Η Γιούλη Μενουδάκου, προϊσταμένη Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων στονΕθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων μίλησε στις «Συνδέσεις» για το «δώρο ζωής» που αναμένουν για καιρό οι ασθενείς που αναμένουν το σωτήριο μόσχευμα καταθέτοντάς την άποψη της και για τον ντόρο που έχει προκληθεί μετά την καταγγελία του Αλέξη Κούγια εις βάρος του γιατρού Ανδρέα Ηλιάδη, διευθυντή ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο.

Το γεγονός αυτό, όπως είπε, «μάς έδωσε ένα σημαντικό βήμα να βγούμε και να πούμε κάποια πράγματα, να μιλήσουμε για τους μύθους και τις πραγματικότητες γύρω από τη δωρεά οργάνων» Η ίδια χαρακτήρισε το όλο περισταστικό ως ατυχές γεγονός. Αναφορικά με τον κ. Ηλιάδη χαρακτήρισε το έργο του αξιοθαύμαστο όσον αφορά στη δωρεά οργάνων. Μια προσφορά ζωής που στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα καθώς μόλις 60 με 70 δότες καταγράφονται ετησίως,

«Ο κ. Ηλιάδης έχει το σθένος το ψυχικό κάποιες φορές όταν χάνονται κάποιοι ασθενείς του να μιλάει στις οικογένειες τους για τη δυνατότητα δωρεάς οργάνων, τόσο με σκοπό τη σωτηρία άλλων ανθρώπων, αλλά κυρίως γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η δωρεά των οργάνων ενός ανθρώπου αποτελεί και μεγάλη ανακούφιση για την οικογένειά του. Γιατί η οικογένεια αυτή γνωρίζει ότι κάτι καλό βγήκε μέσα από ένα τραγικό γεγονός. Αυτή είναι η δράση του κ.Ηλιάδη. Πέρα από αυτό, όλα τα άλλα συντονίζονται μέσα από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Δεν έχει καμία σχέση με τις ομάδες μεταμοσχεύσει», διευκρίνισε η κ. Μενουδάκου.

Μιλώντας για τη δωρεά οργάνων η προϊσταμένη Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων δήλωσε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη της δωρεάς οργάνων με σκοπό όλοι οι Έλληνες ασθενείς να έχουν τις ίσες ευκαιρίες στη μεταμόσχευση, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες.

«Ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση είναι η δράση Organ meetings. Eκεί όπου η ενημέρωση συναντά τη δεύτερη ευκαιρία για ζωή» είπε η επιστήμοντας για τα διαδικτυακά σεμινάρια όπου όποιος τα παρακολουθήσει δεν μένει καμία απορία σε σχέση με το πώς λειτουργεί η δωρεά οργάνων.

Σε χαμηλά επίπεδα η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα

Aναφερόμενη στο εάν υπάρχει ενδιαφέρον από του Έλληνες για να γίνουν δότες οργάνων η κ. Μενουδάκου τόνισε ότι όντως η δωρεά κινείται σε χαμηλά επίπεδα αν και όπως είπε, από το ’22 και έπειτα έχουμε πολύ θετικά βήματα.

«Βάζοντας συντονιστές μεταμοσχεύσεων σε μεγάλα νοσοκομεία, δηλαδή γιατρούς και νοσηλευτές που ασχολούνται μόνο με τον εντοπισμό δυνητικών δοτών και την επικοινωνία και την υποστήριξη των οικογενειών τους σε αυτή την απόφαση, έχουμε δει μέσα σε ένα χρόνο ένα διπλασιασμό της δωρεάς», είπε.

Και όπως επισήμανε, αυτά τα νοσοκομεία θα αυξηθούν μέσα από το πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε ενώ μέσα στην επόμενη πενταετία ευελπιστεί ό,τι θα βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο.

«Διατηρούμε μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη. Αξιοποιούμε όργανα από 60 με 70 περίπου δότες οργάνων ετησίως,ενώ η Πορτογαλία αξιοποιεί 300 δότες ετησίως», συμπλήρωσε.

Πηγή : ertnews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE