Κρίσιμη έγκαιρη διάγνωση – Από Χρόνια Νεφρική Νόσο πάσχουν πάνω από εκατομμύριο Έλληνες

Share on:

To 10% του πληθυσμού προσεγγίζουν τα άτομα με κάποια νόσο στα νεφρά, γεγονός το οποίο αναγάγει τις συγκεκριμένες παθήσεις μεταξύ των πλέον επικίνδυνων για τον άνθρωπο αλλά και τα συστήματα υγείας. Μάλιστα εκτιμάται ότι μέχρι το 2040 οι νόσοι των νεφρών θα αποτελούν την 5η αιτία θανάτου από την 8η που είναι σήμερα.  Να σημειωθεί ακόμη ότι και οι εν λόγω ασθένειες είναι ύπουλες καθώς ειδικά στα πρώτα στάδια είναι ασυμπτωματικές. Για το λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει την ανάγκη για τακτικό ετήσιο έλεγχο των νεφρών.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2023, το μήνυμα είναι «Υγεία των Νεφρών για Όλους: Προετοιμασία για το αναπάντεχο, υποστήριξη του ευάλωτου!», μέσα από το οποίο καλείται η παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση, για την υιοθέτηση των απαιτούμενων πολιτικών πρόληψης και θεραπείας ώστε όλοι οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη και θεραπεία. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών γεγονότων (πανδημία, πολεμικές συρράξεις) αποδείχθηκε ότι πολλές φορές οι ασθενείς με ΧΝΝ δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, εορτάζεται από το 2006 κάθε χρόνο, τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της καλής νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού. Αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας (International Society of Nephrology) και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Νεφρολογικών Ιδρυμάτων – Παγκόσμιας Συμμαχίας Νεφρού (IFKF-WKA), με στόχο να αναγνωριστεί η υγεία των νεφρών, ως μια παγκόσμια προτεραιότητα της δημόσιας υγείας και να υιοθετηθούν σε όλα τα επίπεδα οι ανάλογες πολιτικές πρόληψης και θεραπείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (World Kidney Day Steering Committee), περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με Νεφρική Νόσο αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν το γνωρίζει. Ταυτόχρονα πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην υφήλιο βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Πηγή : ygeiamou.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE