Ευλογιά των πιθήκων | Άνδρες το 99% των κρουσμάτων – Τι συμβαίνει με την Ελλάδα

Share on:

Άνδρες είναι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πλειοψηφία των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων με τον ΠΟΥ να εφιστά την προσοχή στους τρόπους εξάπλωσης του ιού, την ώρα που η νόσος επεκτείνεται, κυρίως ανάμεσα στον ανδρικό πληθυσμό.

Μάλιστα, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (αμφιφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι) αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που έχουν μολυνθεί παγκοσμίως από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Μόνο στην Ευρώπη η νόσος της ευλογιάς των πιθήκων μετρά πάνω από 13 χιλιάδες κρούσματα σε 37 διαφορετικές χώρες και σχεδόν 20 χιλιάδες περιστατικά παγκοσμίως σε 78 χώρες.

Στην Ελλάδα εντοπίστηκαν 32 κρούσματα, όλοι άνδρες από 22 έως 59 ετών, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Θα πρέπει οι άνθρωποι να λαμβάνουν περισσότερες προφυλάξεις»

Η Ρόσμουντ Λιούις υπογράμμισε πως ο ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί ευρύτερα, εάν οι άνθρωποι δεν πάρουν τις απαραίτητες προφυλάξεις περιορίζοντας τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων και τις εφήμερες σεξουαλικές επαφές με αγνώστους.

«Εάν δεν υπάρξει περιορισμός των ερωτικών συνευρέσεων στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη επαφή δέρμα με δέρμα σε τακτική βάση -ίσως στο πλαίσιο πολλαπλών συντρόφων ή επαφής με ανώνυμους ερωτικούς παρτενέρ – τότε ο ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί πολύ πιο εύκολα», είπε η Δρ. Λιούις.

Εντοπίστηκε DNA του ιού σε σπέρμα

Οι ειδικοί επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει, ωστόσο, να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν η ευλογιά των πιθήκων αντιπροσωπεύει έναν νέο τύπο σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης, αφού είναι σαφώς περισσότερο μεταδοτική κατά τη διάρκεια του σεξ, σύμφωνα με τον Άντυ Σιλ, σύμβουλο του ΠΟΥ που ειδικεύεται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Δεν είναι επίσης σαφές εάν τα προφυλακτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης επειδή η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται μέσω στενής σωματικής επαφής και με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο κολλάει ο έρπης, λέει ο Σιλ.

«Το 10% νοσηλεύεται για τη διαχείριση του πόνου»

Αν και τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν στις περισσότερες περιπτώσεις από μόνα τους μέσα σε 2 με 3 εβδομάδες, περίπου το 10% των ασθενών αναγκάζονται να νοσηλευτούν για τη διαχείριση του πόνου από τη νόσο.

Πέντε θάνατοι, μάλιστα, έχουν αναφερθεί στην Αφρική, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η τρέχουσα επιδημία είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. Κυρίως λόγω της μεγάλης εξάπλωσής της στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου παλαιότερα ο ιός συνήθως δεν εντοπιζόταν.

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE