Νέα αναδρομικά για χιλιάδες συνταξιούχους από τον Ιούνιο

Share on:

Στην ουρά βρίσκονται πάνω από 55.000 παράλληλα ασφαλισμένοι που περιμένουν να λάβουν τη δεύτερη σύνταξή τους ενώ πολύμηνη είναι η αναμονή και για την εισφοροδότηση των περίπου 10.000 με 15.000 αμειβόμενων  με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) – πρώην Τίτλοι Κτήσης – Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την καταβολή αναδρομικών που αφορούν περίπου 40.000 περιπτώσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί «δύσκολες», έχουν ελλείψεις ή και απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία από τους ασφαλισμένους. Πρόκειται κυρίως για αναδρομικά που απορρέουν από την βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων (νόμος Βρούτση)

Παράλληλα ασφαλισμένοι

Η αναμονή για τους παράλληλα ασφαλισμένους, που περιμένουν την προσαύξηση στην σύνταξη τους λόγω της δεύτερης απασχόλησης, σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει πλέον ακόμη και τους 72 μήνες (έξι έτη). Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια και το οποίο υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Τα αναδρομικά έως και 6 ετών αφορούν όσους ασφαλισμένους αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία.

  • Οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου,
  • ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης

Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ η καθυστέρηση στην παράδοση του λογισμικού, η οποία αναμένεται εκτός απροόπτου εντός του Ιουνίου, οφείλεται στην εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία λόγω της πολυπλοκότητας του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού μας συστήματος.

Οι πληρωμές θα γίνουν σταδιακά και θα ξεκινήσουν από τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά έως 6 ετών από τον Ιούνιο 

Οι εν αναμονή συνταξιούχοι ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  1. Ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ,
  2. Αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 5-6 έτη.

Πηγή:imerisia


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE