Καύσιμα | Νέος γύρος επιδότησης για περισσότερους από τον Ιούλιο

Share on:

Με ένα νέο, περιορισμένης έκτασης, πακέτο μέτρων θα συνεχίσει η κυβέρνηση τη στήριξη των νοικοκυριών έναντι της ενεργειακής ακρίβειας μετά το τέλος Ιουνίου.

Τη νέα αυτή παρέμβαση διευκόλυνε η σημαντική αύξηση του ΑΕΠ του α΄ τριμήνου κατά 7%, που συμβαδίζει με την καλή πορεία εσόδων του Δημοσίου, δημιουργώντας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Ετσι, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει την επιδότηση της βενζίνης (και του ντίζελ), διευρύνοντας τον κύκλο των δικαιούχων, που πάντως θα παραμείνει οριοθετημένος, με εισοδηματικά κριτήρια, υπακούοντας στις ευρωπαϊκές επιταγές για στοχευμένα μέτρα στους πλέον ευάλωτους.

Επιταγή ακρίβειας, όπως αυτή του Πάσχα, στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι δεν θα δοθεί, παρά το άλμα του πληθωρισμού τον Μάιο στο 11,3%.

Ελαφρύνσεις το 2023

Επιπλέον, η κυβέρνηση κρατάει εφεδρείες για τα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων που σχεδιάζει να πάρει τον επόμενο χρόνο και τα οποία θα προαναγγείλει το φθινόπωρο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού. 

Σε αυτά πρωταγωνιστούν :

  • η αύξηση των συντάξεων (4,5% με βάση την εκτίμηση του Προγράμματος Σταθερότητας)
  • η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, ύψους 470 εκατ. ευρώ

Ακόμη μία θετική εξέλιξη αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, με την έγκριση στις 16 Ιουνίου από το Eurogroup της δόσης των 748 εκατ. ευρώ των SMPs και ANFAs, μετά τη θετική 14η αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν. Κυρίως, όμως, αναμένεται να ανάψει ένα πράσινο φως από τους υπουργούς για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον ερχόμενο Αύγουστο.

Τα παραπάνω δεδομένα ορίζουν τα περιορισμένα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης, που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Αλλωστε, ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί καν το πακέτο στήριξης έναντι των αυξημένων τιμών ρεύματος του β΄ εξαμήνου, ύψους 2 δισ. ευρώ.

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE