Φυσικό αέριο: Σε ευρώ πληρώθηκε η Gazprom από τη ΔΕΠΑ για τις προμήθειες φυσικού αερίου

Share on:

Η πληρωμή ολοκληρώθηκε βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε ευρώ πληρώθηκε η Gazprom από τη ΔΕΠΑ για τις προμήθειες φυσικού αερίου. Η πληρωμή ολοκληρώθηκε βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να παραβιαστούν οι κυρώσεις και αφού πρώτα επήλθε συνεννόηση με τη Gazprom. “ Η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ και είναι απολύτως ασφαλής “ πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες και όπως φαίνεται αν δεν υπάρξουν εμπόδια και ανατροπές, η τροφοδοσία των αγορών με φυσικό αέριο θα συνεχιστεί από τη Ρωσία, που εξακολουθεί να είναι κύριος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέθοδος συγκράτησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας

Χθές, στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση και η κομισιόν συμφώνησαν για τις κύριες αρχές του νέου τρόπου συγκράτησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Κύριος στόχος είναι η επιβολή πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το κόστος παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που αποζημιώνεται για την ενέργεια που παράγει στο σύστημα με την τιμή της ακριβότερης μονάδας, από δω και στο εξής με την καινούρια μέθοδο, θα πληρώνεται με βάση το κόστος παραγωγής.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκρατηθούν οι τιμές χονδρικής και σε συνδυασμό με την επιδότηση των καταναλωτών που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, να οδηγηθούν στην ελάφρυνση των τιμών λιανικής του ρεύματος.

Το πλάνο της νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή του μηχανισμού, θα σταλεί στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Οπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ¨ο νέος μηχανισμός σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία που δοκιμάζεται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια΅

Εκτιμάται ότι από το μηχανισμό δεν θα επηρεαστούν οι όροι της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή η κοστολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που εξάγεται μέσω των διεθνών διασυνδέσεων, θα γίνεται με το ίδιο υπάρχον καθεστώς.

Πηγή : ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE