Καύσιμα | Κυκλάδες και Δωδεκάνησα σπάνε” το αρνητικό ρεκόρ στις τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων

Share on:

Δυσβάσταχτη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με την τιμή των καυσίμων, τόσο για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Οι τιμές κινούνται συνεχώς σε ρυθμούς ανόδου και έχουν αγγίξει τα 2,37 ευρώ για την απλή αμόλυβδη στην Αττική, ενώ το diesel κίνησης ξεπέρασε το 1,9 ευρώ το λίτρο.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, δικαιολογούν εν μέρει αυτή την αύξηση, όχι όμως στα σημερινά επίπεδα που έχει φθάσει η τιμή της βενζίνης. Αυτό προφανώς σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα αισχροκέρδειας.

Την ύπαρξη κερδοσκοπίας επιβεβαιώνει και το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου σε ελέγχους που πραγματοποίησαν σε πρατήρια καυσίμων διαπίστωσαν όντως σοβαρές παραβάσεις στις τιμές της βενζίνης.

Ενδεικτικά, πάντα για την αμόλυβδη, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Κυκλάδες: 2,45
Μήλος 2,62
Δωδεκάνησα 2,40
Ρέθυμνο 2,32
Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου 2,49
Αθήνα 2,25
Νέα Σμύρνη 2,43

Σε ερώτηση στη Μαρία Ζάγκα, Πρόεδρο της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής για το αν θα ανέβουν κι άλλο τα καύσιμα το καλοκαίρι, η ίδια απάντησε :

“Ποιος το ξέρει; Από τη μια είναι ο πόλεμος και από την άλλη οι αλλαγές που φέρνει η “πράσινη ενέργεια”. Ο πρωθυπουργός βιάστηκε να καταργήσει το λιγνίτη και τώρα το ξανασκέφτεται. Πρέπει να γίνονται πιο συντονισμένες κινήσεις”

Στη συνέχεια ανέφερε τις ευθύνες που τυχόν φέρουν οι εταιρείες για ό, τι συμβαίνει :

“Οι εταιρείες όλες είναι σκληροπυρηνικές. Κάποιος μου είπε κάποτε “Δεν είμαστε φιλόπτωχο ταμείο”. Όμως ξέρουν ότι τα καθαρά μαγαζιά που φωνάζουν έχουν δίκιο. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν φθορά από το λιανεμπόριο. Τους λέμε, όταν δίνετε τα σήματά σας, ψάξτε το, να τα δίνετε σε καθαρά μαγαζιά. Είναι ευθύνη της εταιρείας να έχει καθαρούς συνεργάτες.”

Ελέγχους και νέα πρόστιμα επιβάλλει η κυβέρνηση

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει : “ Η υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΔΙΜΕΑ τις τελευταίες μέρες έχει ελέγξει 137 πρατήρια καυσίμων. Εχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων για τα 64. Βρέθηκαν 17 παραβάσεις αθέμιτης κερδοφορίας. Χωρίς παράβαση τα 47. Υπό επεξεργασία τα 73. Παραβατικότητα στο 26%. Συνεχίζουμε”

Και σε επόμενη ανάρτησή του τονίζει τη συνέχιση της προσπάθειας πάταξης της κερδοσκοπίας με την υπογραφή προστίμων σε παραβάτες πρατηριούχους.

Αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε ασταμάτητα τους ελέγχους για την αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Και σήμερα υπέγραψα νέα σχετικά πρόστιμα και έως το τέλος της εβδομάδας θα υπογράψω και αρκετά ακόμη. Στέλνουμε σαφές μήνυμα σε όλους να μην εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να κερδίσουν!”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός

Καθοδική πορεία στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων λόγω μείωσης κατανάλωσης

Η συνεχιζόμενη αυξητική τάση στην τιμή της βενζίνης έπληξε και τα έσοδα στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων, αφού 108 εκατ. Ευρώ δεν μπήκαν στα ταμεία του κράτους. Αυτό συνδέεται άμεσα με τη μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων (καθώς επιβάλλεται ως σταθερό ποσό πάνω στον όγκο των ποσοτήτων που πωλούνται). Αναλυτικά, αντί για 1,376 δις ευρώ εισπράχθηκαν τελικά 1,268 δις. ευρώ. Δηλαδή σημειώθηκε μείωση κατά 22,5% των ποσοτήτων που πωλήθηκαν, έναντι των αναμενόμενων.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE