Χρηματιστήριο Αθηνών | Σε «τροχιά» προς τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Share on:

Προς υψηλότερα επίπεδα πορεύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν το μπαράζ θετικών εξελίξεων γύρω από τις τράπεζες και τις εισηγμένες. Ο οίκος Moody’s το βράδυ της Δευτέρας αναβάθμισε έξι ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου αποδεικνύονται αρκετά ικανοποιητικά. Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, προλειαίνουν το έδαφος για μια σταδιακή αναμέτρηση με τον στόχο των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,87% και διαμορφώνεται στις 893,01 μονάδες, κερδίζοντας περίπου οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (894,08 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 888,98 έως 894,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά την αναβάθμιση του οίκου Moody’s, με αποτέλεσμα να ενισχύεται στο +1,1% και τις 631 μονάδες. Η προσοχή στρέφεται στη μετοχή της Eurobank, η οποία αναρριχάται στο +1,50% και το 1,05 ευρώ. Κατά 1,4% αυξάνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 0,98 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς κερδίζει 0,8% και ανακτά το 1,3 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να έπεται στο +0,6% και τα 3,79 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +1,43% και 0,9808 ευρώ

Eurobank +1,49% και 1,0555 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +0,66% και 3,794 ευρώ
Πειραιώς +0,78% και 1,30 ευρώ

Μπαράζ θετικών νέων

Η Λεωφόρος Αθηνών φαίνεται ότι βρίσκεται σε τροχιά προς τις 900 μονάδες, καθώς η εγχώρια ειδησεογραφία προσφέρει μια σειρά στηριγμάτων, τα οποία διατηρούν την αγορά σε θετικό έδαφος. Βασικό καύσιμο αποτελούν τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, με τις Παπουτσάνη και Coca – Cola να παρουσιάζουν βελτιωμένα μεγέθη. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και η Alpha Bank, η οποία μετά το κλείσιμο θα ανακοινώσει τα δικά της κέρδη. Την Πέμπτη είναι η σειρά των Τιτάνα, ΕΛΠΕ, Aegean, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΟΤΕ.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση της Moody’s να αναβαθμίσει την αξιολόγηση έξι ελληνικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Παγκρήτια, Attica) έρχεται να επιβεβαιώσει τις αισιόδοξες προοπτικές του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πέραν των παραπάνω, την Πέμπτη έχουμε και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με την Τέρνα Ενεργειακή να έχει αρκετές πιθανότητες εισαγωγής στον Standard Greece, στον οποίο ήδη βρίσκονται οι OTE, Eurobank, ΟΠΑΠ, Alpha, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo και ΔΕΗ.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να πορεύεται προς τις κρίσιμες αντιστάσεις των 900 μονάδων, παραμένοντας σε θετικό έδαφος για 6η διαδοχική εβδομάδα. Από τις αρχές του έτους, δε, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης χάνει μόλις -1%, έχοντας «σβήσει» το μεγαλύτερο μέρος των μέχρι πρότινος απωλειών. Στις τελευταίες 30 ημέρες, μάλιστα, η άνοδος καθορίζεται στο +9%.

Από την άλλη πλευρά, η κύρια ανησυχία των αναλυτών εξακολουθεί να εστιάζει στη σφιχτή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Όμως, αυτή η στρατηγική προκαλεί ανησυχίες για την οικονομία, καθώς τα ανεβασμένα επιτόκια επί της ουσίας «πνίγουν» την ανάπτυξη και επαναφέρουν τα σενάρια περί επικείμενης ύφεσης.

Συγχρόνως, πηγή επιφυλακτικότητας αποτελεί και η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία φαίνεται ότι επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τον νέο γύρο δημοσιευμάτων για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Κι όλα αυτά, ενώ ήδη βρισκόμαστε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο εν όψει της βουλευτικής κάλπης, η οποία εκτός απροόπτου θα στηθεί στα μέσα του 2023.

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE