Τζεντιλόνι | Μεγαλύτερη η ανάπτυξη της Ελλάδας από τον μέσο όρο της Ευρώπης

Share on:

Ελαφρώς αισιόδοξη απογράφεται η εικόνα της ευρωπαϊκής Οικονομίας από της Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενδιάμεση έκθεση των Χειμερινών Οικονομικών Προβλέψεων 2023, που παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι. Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα δείχνουν ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον μ.ο. στην ΕΕ. 

Όπως επισημαίνεται, σχεδόν ένα έτος μετά την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οικονομία της ΕΕ εισήλθε στο 2023 σε καλύτερη βάση από ό, τι προβλεπόταν το φθινόπωρο.

Τώρα, οι προοπτικές ανάπτυξης για το τρέχον έτος είναι 0,8 % στην ΕΕ και 0,9 % στη ζώνη του ευρώ. Επίσης, οι προβλέψεις επίσης χαμηλώνουν ελαφρώς τις προβολές για τον πληθωρισμό τόσο για το 2023 όσο και για το 2024.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως “η οικονομία της ΕΕ υπερέβη τις προσδοκίες πέρυσι, με ανθεκτική ανάπτυξη παρά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος. Και έχουμε εισέλθει στο 2023 σε πιο σταθερή βάση από ό, τι αναμενόταν: οι κίνδυνοι ύφεσης και έλλειψης αερίου έχουν εξασθενήσει και η ανεργία παραμένει σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα”. 

Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως “οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν μπροστά τους μια δύσκολη περίοδο. Η ανάπτυξη αναμένεται ακόμη να επιβραδυνθεί λόγω των ισχυρών αντιξοοτήτων και ο πληθωρισμός θα εγκαταλείψει την πίεσή του στην αγοραστική δύναμη μόνο σταδιακά κατά τα επόμενα τρίμηνα”.

Η έκθεση των ενδιάμεσων – χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν σημειώνει πως η ελληνική οικονομία κατέγραψε σταθερή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός επηρέασε την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Και εστιάζει στη σημ στην οικονομία και τα κυβερνητικά μέτρα μείωσαν τον αντίκτυπο των τιμών της ενέργειας στο κόστος εισροών των επιχειρήσεων και στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών”. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι συνολικά, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 5,5% το 2022.

Δείκτες202220232024
ΑΕΠ5,51,22,2
Πληθωρισμός9,34,52,4

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πτώση του πληθωρισμού αναμένεται να μειώσει σταδιακά την επιβάρυνση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών και να ωφελήσει την ιδιωτική κατανάλωση. Η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) προβλέπεται να παραμείνει ο κύριος μοχλός της αύξησης των επενδύσεων, αντισταθμίζοντας εν μέρει την αποδυνάμωση των εταιρικών επενδύσεων λόγω των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης. Με το εξωτερικό περιβάλλον να βελτιώνεται αργά από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές αναμένεται να επιταχυνθούν το 2024. 

Αύξηση εσόδων από τον τουρισμό

Οι εισπράξεις από τον διεθνή τουρισμό προβλέπεται να αυξηθούν το 2023 και το 2024. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2023 και να αυξηθεί στο 2,2% το 2024.

Ο πληθωρισμός υποχωρεί

Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας υποχώρησε μετά την κορύφωσή του τον Σεπτέμβριο του 2022 και ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αναμένεται να μετριαστεί περαιτέρω στον προβλεπόμενο ορίζοντα, λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας και των σχετικών αρνητικών επιδράσεων βάσης.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αναμένεται να αποδειχθεί πιο επίμονος, δεδομένης της καθυστερημένης μετακύλισης του υψηλού ενεργειακού κόστους στην παραγωγή τροφίμων. Μετά από μέσο όρο 9,3% το 2022, ο μετρικός πληθωρισμός προβλέπεται σε 4,5% το 2023 και 2,4% το 2024.

ertnews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE