Νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο ρεύμα από τον Οκτώβριο

Share on:

Νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα με bonus και πέναλτι στο μέτωπο της εξοικονόμησης μπαίνει σε τροχιά από τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Το νέο μοντέλο προβλέπει συνδυασμό:

οριζόντιας επιδότησης με υψηλή απορρόφηση της αύξησης (όπως περίπου συμβαίνει σημέρα) μέχρι όμως ένα συγκεκριμένο πλαφόν κατανάλωσης ρεύματος και κλιμακωτή επιδότηση για την κατανάλωση πάνω από αυτό το πλαφόν ανάλογα με την εξοικονόμηση που θα πετύχουν τα νοικοκυριά.

Μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης κιλοβατωρών η επιδότηση αναμένεται να είναι υψηλή και οριζόντια για όλους, ώστε να απορροφά τη μεγάλη πλειοψηφία της αύξησης.

Για παράδειγμα πέρσι το χειμώνα το πλαφόν της επιδότησης είχε οριστεί στις 300 kWH ωστόσο η επιπλέον κατανάλωση δεν επιδοτήθηκε.

Φέτος αυτό αλλάζει

Για την υπόλοιπη κατανάλωση ρεύματος, πάνω από το πλαφόν που θα οριστεί, η επιδότηση αναμένεται να εξαρτάται από την εξοικονόμηση.

Για να κερδίσει το νοικοκυριό την ύψιστη επιδότηση και για την έξτρα κατανάλωση (πάνω από το πλαφόν) θα πρέπει να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας 15% (ή 10%).

Αν πετύχει μικρότερο ποσοστό εξοικονόμησης αντίστοιχα και κλιμακωτά θα μειώνεται και η επιδότηση για την έξτρα κατανάλωση. Δηλαδή αν πετύχει εξοικονόμηση 5% θα έχει μικρότερη επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από το πλαφόν.

Η ελληνική κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης.

Ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE