Αύξηση έως 7% στις συντάξεις

Share on:

Διπλή τονωτική «ένεση» έρχεται στις απολαβές εκατομμύρια συνταξιούχων από τη νέα χρονιά, με βάση τις δρομολογημένες παρεμβάσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση. Πρόκειται για την αύξηση των συντάξεων έως 7% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι οποίες θα ενισχύσουν τα εισοδήματα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία με την ακρίβεια να καλπάζει.

Πρόσθετη «ανάσα» θα δοθεί και σε χιλιάδες ακόμη συνταξιούχους, μέσα από την καταβολή των αναδρομικών που αναμένεται να λάβουν μετά την απόφαση του ΣτΕ που τους δικαιώνει.

Αύξηση που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 7% αναμένεται να λάβουν από το 2023 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη και την πορεία του πληθωρισμού στις 31/12/2022. Για αυτόν τον λόγο, η όποια αύξηση δεν θα πιστωθεί στις συντάξεις Ιανουαρίου, οι οποίες καταβάλλονται στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά από τις συντάξεις Μαρτίου (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2023).

Η αύξηση των συντάξεων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023 θα εφαρμοστεί τόσο στον κλάδο της Εθνικής Σύνταξης, όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης. Η γενική αύξηση δηλαδή θα συμπαρασύρει και τα δύο ποσά προς τα πάνω. Η ανταποδοτική σύνταξη είναι ένα καθαρά «προσωπικό ποσό» που εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου.

Η αύξηση της Εθνικής Σύνταξης, ωστόσο, που είναι σταθερού ποσό για όλους, θα επηρεάσει τόσο τις συντάξεις που πληρώνονται σήμερα και θα αυξηθούν – όπως έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση – από 1/1/2023, όσο όμως και τις συντάξεις που θα πληρωθούν στο μέλλον, καθώς η Εθνική Σύνταξη συνιστά τη βάση υπολογισμού του ποσού της σύνταξης για όλους. Ετσι και οι συντάξεις που θα εκδοθούν από το 2023 και μετά θα έχουν αυξημένη βάση υπολογισμού, για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE