Παπαλεξόπουλος | Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κρίση

Share on:

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και την ύφεση καλύτερα σε σχέση με την Ευρώπη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και της ΤΙΤΑΝ.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας στο CEO Initiative Forum μιλώντας για τις επιπτώσεις της κρίσης στη χώρα μας επισήμανε: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κρίση. Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με την Ευρώπη και συντρέχουν πολλές προϋποθέσεις να πάμε καλύτερα από την Ευρώπη ακόμα και στο θέμα της ύφεσης».

Ο ίδιος τόνισε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τοποθετήθηκε στο θέμα της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια συνολικά στην Ευρώπη.

Όπως είπε «πρόκειται για μία μακροχρόνια λύση η μετάβαση. Όμως έχουμε μία μακρά περίοδο μετάβασης, η οποία θα είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη. Θα πλήξει περισσότερο τους αδύναμους, θα δημιουργήσεις πολλούς κερδισμένους και χαμένους».

Ο ίδιος συνέστησε στην ηγεσία της Ε.Ε. ρεαλισμό στον στόχο της πράσινης μετάβασης: «Η Ευρώπη καλώς και ηθικά και πρακτικά παίρνει έναν ηγετικό ρόλο. Όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές καθώς η Ευρώπη εκπέμπει το 7% με 8% των εκπομπών αέριων ρύπων στον πλανήτη. Από μόνη της δεν μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά. Συνεπως δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός»

Κατά τον ίδιο ανάμεσα στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι:

1. Έχει ανατραπεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο φετινός χειμώνας. Σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα και τον επόμενο χειμώνα πρόβλημα. Η Ευρώπη θα χει δομικό ανταγωνιστικό πρόβλημα για αρκετά χρόνια. Και αυτά τα χρόνια θα χει ανταγωνιστικό μειονέκτημα

2. Η Ευρωπαϊκή παραγωγή και η ενεργοβόρος βιομηχανία θα έχουν υπαρξιακές αναζητήσεις. Οι ενδείξεις είναι ανησυχητικές

3. Η επικείμενη ύφεση και η πολιτική αστάθεια βάζει άλλη μία προτεραιότητα δύσκολη.

4. Η γεωπολιτική αστάθεια καθιστά ακόμη πιο δύσκολη οποιαδήποτε συνεννόηση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την πράσινη μετάβαση, ο κ. Παπαλεξόπουλος απαντώντας σε ερώτηση τάχθηκε υπέρ της απόφασης η χώρα να επιστρέψει στον άνθρακα, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι επενδύσεις πράσινης ενέργειας, όπως οι διασυνδέσεις και οι υποδομές.

Η βιομηχανία

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. λόγω της κρίσης. Όπως είπε «έχει κλείσει το 60% της ευρωπαϊκής παραγωγής αμμωνίας και εισάγει ποσότητες. Η Ευρώπη καταναλώνει 4 εκατ. τόνους αλουμινίου και σήμερα εισάγει τη μισή της παραγωγή. Αύξηση βλέπουμε στις εισαγωγές τσιμέντου και χάλυβα. Η αυτοκινητοβιομηχανία προβληματίζεται. Χάνουμε θέσεις εργασίας, εγχώρια παραγωγή και έχουμε μετατόπιση της βιομηχανίας εκτός Ευρώπης».


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE