Πέντε προτάσεις του ΣΕΒ για την ενεργειακή κρίση

Share on:

Η επιτροπή παρουσίασε στον υπουργό πέντε προτάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας αλλά και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Η βιομηχανία εμφανίζεται πρόθυμη να συμμετάσχει στον μηχανισμό βραχυπρόθεσμης διακοψιμότητας για την εξοικονόμηση ενέργειας, επισημαίνει όμως την ανάγκη λειτουργίας του μηχανισμού με τρόπο που δεν πλήττει την εύρυθμη λειτουργία της.

Σε προτεραιότητα έθεσε το ζήτημα των διμερών συμβάσεων προτάσσοντας την ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς της Ε.Ε. για την εξαίρεσή τους από τα ανώτατα όρια εσόδων. Εθεσε επίσης το ζήτημα της επιτάχυνσης των έργων εσωτερικών διασυνδέσεων στα δίκτυα ως αναγκαία για τη μείωση της εξάρτησης από καύσιμα υψηλότερων ρύπων αλλά και τη μείωση του κόστους ενέργειας.

Εξαιρετικά αναγκαία, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι και η επιτάχυνση στη χορήγηση όρων και αδειών σύνδεσης, ειδικά των έργων ΑΠΕ.

Η τέταρτη κατά σειρά πρόταση της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ αφορά αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς διασυνοριακών διασυνδέσεων που είναι μικρής διάρκειας και λειτουργεί αποτρεπτικά στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την επιτάχυνση των επενδύσεων.

Προτάθηκε η θεσμοθέτηση διαδικασιών για πολυετή δικαιώματα (άνω των πέντε ετών) στις διασυνοριακές διασυνδέσεις με άλλα κράτη.

Ενεργειακή εξοικονόμηση παντού προτείνει, τέλος, η Επιτροπή, από τα δημόσια κτίρια και τις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων έως τα νοικοκυριά και τις μεταφορές, και συμπληρωματικά στη βιομηχανία.

Τέλος επισημάνθηκε ότι η ψήφιση της επιβολής τέλους 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις της χώρας παλεύουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE