Ελληνικό κρασί | Ρεκόρ εξαγωγών

Share on:

Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται οι εξαγωγές τους ελληνικού κρασιού, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκε αύξηση τόσο στην αξία όσο και στον όγκο σε σύγκριση με το 2021 ενώ στην εγχώρια αγορά, η αύξηση του τουρισμού έδωσε ώθηση στις πωλήσεις.

Τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του έτους (Ιανουάριος-Ιούνιος) δείχνουν αύξηση κατά 23% στην αξία και κατά 10% στην ποσότητα στις εξαγωγές του ελληνικού κρασιού συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, το οποίο και αποτελούσε έτος – ρεκόρ. Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί, με βάση τη συνολική αξία εξαγωγών το Α’ εξάμηνο του 2022, για το ελληνικό κρασί είναι η Γερμανία και οι ΗΠΑ ενώ ακολουθούν Καναδάς, Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχετικά με την εγχώρια κατανάλωση, όπως επισημάνει o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιάννης Βογιατζής, η αύξηση του τουρισμού έφερε πολύ θετικά αποτελέσματα για τις πωλήσεις του κλάδου το προηγούμενο τρίμηνο.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η ανάπτυξη δεν αφορά μόνο στον κλάδo HORECA, δηλαδή τις πωλήσεις σε καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία κτλ. που όπως είναι φυσικό ευνοήθηκαν από τις αυξημένες τουριστικές ροές αλλά και εκείνες στα σούπερ μάρκετ οι οποίες, με τον κ. Βογιατζή, ανέκαμψαν εξαιτίας κυρίως του τζίρου που καταγράφηκε στα καταστήματα που βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Όσον αφορά στις τιμές, όπως επισημαίνει ο κ. Βογιατζής, επιχειρήσεις του κλάδου είχαν προχωρήσει σε περιορισμένες ανατιμήσεις στις αρχές του έτους και πλέον βρίσκονται εν αναμονή του τρύγου, όποτε οποιαδήποτε ενδεχόμενη αύξηση θα προκύψει ανάλογα με την πορεία του αλλά και τη διαμόρφωση του κόστους των υλικών συσκευασίας τους επόμενους μήνες.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE