Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη – Προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ

Share on:

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο γίνεται προκειμένου να αναδειχθούν οι θησαυροί που έχουν έλθει στο φως στις ανασκαφές του ιδιαίτερα σημαντικού αρχαιολογικού αυτού χώρου.

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, και ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ξεκινούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, η πρώτη φάση του προϋπολογισμού των οποίων, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από κοινού από το ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης.

Μετά την υπογραφή, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Είναι μια σημαντική στιγμή όχι μόνο για την Αρχαία Μεσσήνη και τη Μεσσηνία αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Και αυτό διότι ένας μείζων αρχαιολογικός χώρος, ο χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, ο οποίος ξεπερνά τα όρια της περιφερειακής της ενότητας και της Πελοποννήσου, σύντομα θα αποκτήσει νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, ισάξιο των ευρημάτων του.

Το παλιό μουσείο ήταν και παραμένει πολύτιμο για τα δεδομένα της εποχής του. Σήμερα, όμως, η Αρχαία Μεσσήνη δικαιούται ένα νέο σύγχρονο μουσείο, το οποίο θα προβάλει τους μοναδικούς θησαυρούς που έχει φέρει η αρχαιολογική σκαπάνη στην επιφάνεια, ένα μουσείο που θα διδάσκει την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής. Κάθε έργο πολιτισμού, εκτός από πολιτιστικό είναι και ένα έργο αναπτυξιακό καθώς προσφέρει τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο, για την παραχώρηση της γης ώστε να γίνει το μουσείο, αλλά και τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, για τη συνεργασία και για το συνεχές ενδιαφέρον του για τα έργα πολιτισμού».

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης υπογράμμισε ότι «το πρώτο βήμα ήταν η δωρεά του χώρου προς το Υπουργείο Πολιτισμού για να κατασκευαστεί το μουσείο. Με τη σημερινή υπογραφή διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων μελετών, ώστε να ακολουθήσει το επόμενο βήμα, η εξεύρεση χρηματοδότησης όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες, ώστε να υλοποιηθεί αυτό το πραγματικά μεγάλο έργο».

Νέα προγραμματική σύμβαση του ΥΠΠΟΑ για την ενίσχυση ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Μία ακόμη προγραμματική σύμβαση υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον Πρόεδρο της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης “Φάρις” Παντελή Δρούγα, συνολικού προϋπολογισμού 135.000 ευρώ, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Σκοπός είναι η στήριξη των δράσεων του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας (ΔΗΠΕΘΕΚ) για το 2022, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του φορέα μέσα από την εφαρμογή ενός προγράμματος θεατρικής ανάπτυξης της πόλης της Καλαμάτας και της ευρύτερης Περιφέρειας.

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE