Zελένσκι | Έχουν σκοτωθεί 31.000 στρατιώτες στον πόλεμο

Share on:

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι 31.000 στρατιώτες της χώρας του έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο με τη Ρωσία, μια σπάνια παραδοχή από το Κίεβο για τις στρατιωτικές απώλειές του.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Κίεβο, ο Ζελένσκι αμφισβήτησε τους ρωσικούς ισχυρισμούς για πολύ υψηλότερους αριθμούς όσον αφορά τις ουκρανικές απώλειες. Πρόσθεσε ότι “δεκάδες χιλιάδες” άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ουκρανικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

“31.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο. Ούτε 300.000, ούτε 150.000, ούτε τα ψέματα που λένε ο Πούτιν και ο δόλιος κύκλος του. Ωστόσο, κάθε μία από αυτές τις απώλειες είναι μια μεγάλη θυσία για εμάς” είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι στο φόρουμ «Ουκρανία. Έτος 2024» στο Κίεβο.

Συνήθως, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν δημοσιοποιούν τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.  Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Κίεβο επιβεβαιώνει τον αριθμό των απωλειών του από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την ολική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η δήλωση αυτή, δε, ήρθε αφότου ο υπουργός Άμυνας είπε ότι η μισή συνολική βοήθεια της Δύσης για την Ουκρανία έχει καθυστερήσει.

Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει τους αριθμούς αυτούς και δεν είναι σαφές αν ο Ζελένσκι αναφερόταν σε θανάτους από το 2014 -όταν η Ρωσία άρχισε να υποστηρίζει αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία- ή από το 2022, όταν το Κρεμλίνο ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας.

Σημειώνεται πως το Σάββατο συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την εισβολή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, το Κίεβο δίσταζε να παραδεχτεί πόσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Reznikov δήλωσε τον Ιούνιο του 2022 ότι πίστευε πως δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί είχαν σκοτωθεί από τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Δύο μήνες αργότερα, ο Valerii Zaluzhnyi, τότε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ανέφερε ότι είχαν σκοτωθεί 9.000 στρατιώτες.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει χάσει το 87% του συνολικού αριθμού των ενεργών χερσαίων στρατευμάτων που διέθετε πριν από την εισβολή, δήλωσε στο CNN τον Δεκέμβριο πηγή που γνωρίζει μια αποχαρακτηρισμένη αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που παραδόθηκε στο Κογκρέσο.

Πηγή: news247.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE