ΥΠΠΟ | Αποδόθηκε ο αρχαιολογικός χώρος Φιλερήμου Ρόδου

Share on:

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Δωδεκανήσου Γιώργος Χατζημάρκος απέδωσαν στη Ρόδο, αναδεδειγμένο τον αρχαιολογικό χώρο Φιλερήμου.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου διαμόρφωσης και αποκατάστασής του, το οποίο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, με χρηματοδότηση 1.350.000 ευρώ στο πλαίσιο του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου- ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αποδώθηκε ο λόφος της Φιλερήμου από το ΥΠΠΟ
Ο λόφος της Φιλερήμου καταλαμβάνει έκταση περίπου 2.500 στρεμμάτων, πυκνού δάσους. Δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή προσφέροντας μοναδική θέα προς τις βορειοδυτικές ακτές και την ενδοχώρα της Ρόδου.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα περιαστικό περιβαλλοντικό πάρκο με αρχαιολογική και ιστορική σημασία, καθώς περιλαμβάνει αρχαία και παλαιοχριστιανικά κτιριακά λείψανα, ερείπια Βυζαντινού κάστρου με προσκτίσματα της Ιπποτοκρατίας και της Ιταλοκρατίας, μεσαιωνικό ναό, ιταλικό μοναστήρι και το ναό του Αγίου Γεώργιου του «Χωστού», του 15ου αι. Ο οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος της Φιλερήμου αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό με σταθερά αυξανόμενη επισκεψιμότητα.

Στην ομιλία της, η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε τη σημασία της ολοκληρωμένης προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, που ολοκληρώνεται με την συντήρηση, την ανάδειξή τους και την απόδοσή τους στο κοινό, για την αυτογνωσία και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών αλλά και για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση του παραδοθέντος έργου, αλλά και των δεκάδων ακόμα έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

«Στη Δωδεκάνησο, σήμερα, υλοποιούνται περίπου 40 έργα Πολιτισμού, προϋπολογισμού σχεδόν 70.000.000 ευρώ, κονδύλια προερχόμενα από το ΕΣΠΑ και κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι «Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων Πολιτισμού το οποίο εξελίσσεται τα τελευταία τρία χρόνια στα Δωδεκάνησα, με ορίζοντα σταδιακής ολοκλήρωσης το 2027».

Η Λίνα Μενδώνη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει στο πρόσωπο της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μάνιας Μιχαηλίδου, τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, για τη συμβολή όλων στην εκτέλεση και ολοκλήρωση των έργων. Η Υπουργός τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συγκρούονται δύο κόσμοι: «Οι υγιείς δυνάμεις που εργάζονται, προσφέρουν και επενδύουν σε μια Ελλάδα που κερδίζει πίσω τα παιδιά του brain drain, μια Ελλάδα που προχωρεί δυναμικά μπροστά με ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης» και αυτοί «που πρωτίστως είναι οχυρωμένοι στα προσωπικά τους συμφέροντα, επιμένουν σε ένα status, που ευνοεί πρωτίστως τους ίδιους και προσπαθούν, κρατώντας κεκτημένα, να κρατήσουν την Ελλάδα πίσω, σε παρωχημένα σχήματα».

Με την ολοκλήρωση του έργου ο αρχαιολογικός χώρος παραδόθηκε, με αναβαθμισμένες τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους χιλιάδες επισκέπτες του, καθώς συντηρήθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν υφιστάμενα κτήρια στο βυζαντινό κάστρο και δημιουργήθηκαν νέες εκθεσιακές υποδομές και χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Πηγή: iefimerida.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE