Υπουργείο Υγείας | Η πιθανή νέα πολιτική ηγεσία

Share on:

Χρυσοχοΐδης, Αγαπηδάκη, Θεμιστοκλέους είναι το νέο σχήμα του Υπουργείου Υγείας, που θα…σηκώσει μανίκια τα επόμενα 24ωρα. Μετά από αρκετά σενάρια τις προηγούμενες ημέρες και ονόματα – υποψηφίους για το Υπουργείο Υγείας, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, φαίνεται πως το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και «φαβορί» για νέος Υπουργός Υγείας είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που είχε διατελέσει Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, επιστρέφει αναλαμβάνοντας το «βαρύ» χαρτοφυλάκιο της Υγείας για την οποία ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ορκίζεται Πρωθυπουργός σήμερα στις 13.00 – έχει θέσει υψηλά τον πήχη επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί προσωπικό του στοίχημα η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ.

Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας τοποθετείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η κυρία Αγαπηδάκη ήταν μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας σχεδιάζοντας με επιτυχία τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης, μέρος των οποίων έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Αναγνωρίζοντας τη σκληρή δουλειά της και την επιτυχία των προγραμμάτων δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την τοποθέτησε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δίνοντας έτσι το στίγμα ότι έπεται αναβάθμισή της εφόσον η Νέα Δημοκρατία κέρδιζε τις εκλογές.

Αναβαθμισμένο ρόλο φαίνεται πως θα έχει και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς οι πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει χρέη Υφυπουργού στο Υπουργείο Υγείας. Τον κ. Θεμιστοκλέους «συνοδεύει« η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού κατά της Covid-19 τα χρόνια της υγειονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι βάσει του χρονοδιαγράμματος, σήμερα το απόγευμα θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα ορκιστεί και θα ακολουθήσουν εντός της αυριανής ημέρας οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων, ώστε την Τετάρτη να πραγματοποιηθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

Τι περιμένει τη νέα πολιτική ηγεσία

Το νέο «ένοικο» της οδού Αριστοτέλους, τον Υπουργό Υγείας, αλλά και τους… παλαιότερους στο Υπουργείο, περιμένει πολλή δουλειά. Η ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό είναι μία από τις προτεραιότητες. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί με 10.000 προσλήψεις στην Υγεία.

H νέα σελίδα στην Υγεία περιλαμβάνει ένα εκσυγχρονισμένο ΕΣΥ, με αναβάθμιση των κτιριακών του υποδομών και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας. Αναμένεται η ανακατασκευή των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε 80 νοσοκομεία, καθώς και η κτιριακή αναβάθμιση 156 Κέντρων Υγείας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει αξιολόγηση, με αυστηρά κριτήρια, του προσωπικού στα νοσοκομεία, όπως γίνεται ήδη με τους διοικητές, διαδικασία που θα εντατικοποιηθεί και θα περιλαμβάνει τόσο οικονομικά αποτελέσματα όσο και διοικητικά αποτελέσματα.

Άμεσες εκκρεμότητες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων, που εφέτος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς επίσης και η μεταρρύθμιση του Προσωπικού Γιατρού. Ο νέος θεσμός έχει ξεκινήσει και αναμένονται κίνητρα για την ένταξη περισσότερων γιατρών στο σύστημα ώστε να είναι εφικτή η εγγραφή του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού. Επιπλέον, αναμένεται η συνέχιση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και η έναρξη και άλλων δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, μετά τις μαστογραφίες. Σε εκκρεμότητα παραμένουν ζητήματα και στον τομέα του φαρμάκου και των υποχρεωτιών επιστροφών από τις φαρμακευτικές εταιρείες (clawback).

Πηγή: ygeiamoy.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE