Βρέθηκαν μικροπλαστικά στην ανθρώπινη καρδιά για πρώτη φορά – Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Share on:

Μικροπλαστικά που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων και στα χρώματα, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην καρδιά υποστηρίζει μια επιστημονική ομάδα από την Κίνα

Ειδικότερα, η ομάδα από το Νοσοκομείο Anzhen του Πεκίνου στην Κίνα συνέλεξε δείγματα καρδιακού ιστού από 15 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καρδιάς, καθώς και δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν και μετά την επέμβαση.

Μικροπλαστικά βρέθηκαν σε όλα τα δείγματα αίματος και στον καρδιακό ιστό. Αυτό που εκτιμάται, είναι ότι τα εισέπνευσαν ή τα κατάπιαν. Εννέα είδη πλαστικού βρέθηκαν σε πέντε τύπους καρδιακού ιστού. Δεκάδες έως χιλιάδες μεμονωμένα μικροπλαστικά τεμάχια ανακαλύφθηκαν χρησιμοποιώντας λέιζερ και υπέρυθρη απεικόνιση, αλλά οι ποσότητες διέφεραν μεταξύ των ασθενών.

Ανησυχητική η ανίχνευση μικροπλαστικών

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την ανίχνευση μικροπλαστικών στην καρδιά και τονίζουν πως «πρέπει να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο αυτά εισέρχονται στους καρδιακούς ιστούς καθώς οι πιθανές επιπτώσεις τους στη μακροπρόθεσμη πρόγνωση μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση».

Στο αίμα, τα πλαστικά μπορούν να κολλήσουν στην εξωτερική μεμβράνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά τους να μεταφέρουν οξυγόνο. Έχουν επίσης συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άνοιας, καθώς και με προβλήματα γονιμότητας. Τα κύτταρα δεν μπορούν να διασπάσουν πλαστικά σωματίδια στο σώμα, οδηγώντας σε σημαντική φλεγμονή.

Τι είναι τα μικροπλαστικά

Μικροπλαστικά είναι ταα σωματίδια, τα οποία έχουν μήκος μικρότερο από πέντε χιλιοστά, αποβάλλονται από πλαστικά μιας χρήσης, όπως μπουκάλια και συσκευασίες τροφίμων, και στη συνέχεια απελευθερώνονται στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα γύρω μας.

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει στο παρελθόν μικροπλαστικά στους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και το αίμα ζωντανών ανθρώπων και σορών, αλλά το πόσο πλαστικό εισέρχεται στο σώμα μας εξακολουθεί να ερευνάται.

Πηγή: ethnos.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE