Βουλή | Συνεχίζεται η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Share on:

Δεύτερη ημέρα σήμερα της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Για ένα «βήμα απολύτως στέρεο», που αγκαλιάζει το μέλλον χωρίς φόβο έκανε λόγο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, την ίδια ώρα που φοιτητές και εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις έως αύριο, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης ξέσπασε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή. Αίτημα διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας στα άρθρα που αφορούν τα μη κρατικά Ιδρύματα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Το νομοσχέδιο είναι απολύτως συμβατό με το συνταγματικό κείμενο» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης απορρίπτοντας τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «εμείς διαλέγουμε να εμπιστευτούμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών του συνταγματικού δικαίου και του διοικητικού δικαίου έχοντας αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία που υπάρχουν σε αυτές τις γνωμοδοτήσεις» και σχολίασε τη στάση του κοινοβουλευτικού του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «είναι “χάρμα” να διαφωνείτε με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε ότι θα πούμε “ναι”, αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων, γνώριζε και τις συνταγματικές γνωμοδοτήσεις πάνω στις οποίες βασίζεται το νομοσχέδιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο ούτε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. “Σήμερα έχουμε μια καταστρατήγηση του Συντάγματος εκ μέρους της κυβέρνησης. Μια κατάφωρη παραβίαση. Είμαστε σαφέστατα υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων” σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου το οποίο και χαρακτήρισε: «ίσως μια τραγική αλλαγή στην Ελλάδα» και συνέχισε: «Νομίζω έχει κριθεί ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Δηλαδή δεν χρειάζεται κάτι άλλο παραπάνω από την απλή λογική. Το Σύνταγμα λέει ότι απαγορεύεται να υπάρχουν πανεπιστήμια από ιδιώτες και ότι υποχρεωτικά αποκλειστικά μάλιστα είναι μόνο νομικά».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Το καθαρό μας “όχι” έχει να κάνει με το ότι εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων», ήταν η κατηγορηματική αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Μόνο έκτρωμα μπορεί να χαρακτηριστεί ένα νομοσχέδιο που ολοκληρώνει τη μετατροπή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αγορά, ανοίγοντας τον δρόμο για το τελικό βήμα: Την εισαγωγή διδάκτρων και στα προπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων” σχολίασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αυτή τη διασταλτική ερμηνεία του Συντάγματος η Ελληνική Λύση και κάθε σοβαρό κόμμα πρέπει να την πολεμήσει μέχρι εσχάτων. Δεν είναι λάστιχο το Σύνταγμα” δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι “εμείς θα καταψηφίσουμε ότι αξιολογούμε ότι προσκρούει στην προϋπόθεση της δωρεάν εκπαίδευσης“.

Την Παρασκευή, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, αναμένεται το λόγο να πάρουν ο πρωθυπουργός οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η λειτουργία των παραρτημάτων μη κρατικών ξένων πανεπιστημίων θα γίνει πάντως υπό την αυστηρή επίβλεψη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία θα θέσει αυστηρά κριτήρια, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκών προδιαγραφών campus αλλά υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τα 176 από το 205 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, στα οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται η αύξηση της χρηματοδότησης στο 1 δις ευρώ, η αξιοποίηση της περιουσία των πανεπιστημίων και η ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Για την Παρασκευή 8 Μαρτίου, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ το σωματείο των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων (ΟΔΠΤΕ) έχει προκηρύξει στάση εργασίας για την Πέμπτη 7 Μαρτίου και 24ωρη απεργία την Παρασκευή, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 12:00 στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή Φοιτητικών Συλλόγων, μαθητών και διδασκόντων

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE