Βουλγαρία | Πρόωρες εκλογές στις 9 Ιουνίου

Share on:

ΟΠρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ διόρισε σήμερα Τρίτη την υπηρεσιακή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ, που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, τι οποίες όρισε για την 9η Ιουνίου, ανέφερε το γραφείο του προέδρου σε δήλωση.

Η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές πρόκειται να συμπέσει με τις εκλογές για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας, ανέφερε.

«Πρέπει να είμαστε εγγυητές της σταθερότητας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη χώρα μας να εμπλακεί σε μια συνταγματική κρίση, (και)… να είμαστε όμηροι κομματικών φιλοδοξιών και επιθυμιών», δήλωσε ο κ. Γκλάβτσεφ κατά την τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης.

Ο κ. Γκλάβτσεφ, 60 ετών, διατέλεσε στο παρελθόν επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας.

Η Βουλγαρία, το φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συγκλονίζεται από πολιτική αστάθεια μετά τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς το 2020.

Μέχρι τις εκλογές τον Απρίλιο του 2023, διοικούνταν από μια διαδοχή προσωρινών κυβερνήσεων, που διορίστηκαν από τον κ. Ράντεφ ελλείψει σταθερού εκλεγμένου συνασπισμού.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκάμπριελ απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικολάι Ντένκοφ στις 5 Μαρτίου.

Ο κ. Ντένκοφ, του κόμματος PP, παραιτήθηκε για να επιτρέψει στο αντίπαλο GERB να ηγηθεί της κυβέρνησης για εννέα μήνες, όπως συμφωνήθηκε μετά τις περσινές εκλογές. Απέρριψε επίσης την πρόσκληση του κ. Ράντεφ να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση

Στις εκλογές του περασμένου Απριλίου, το GERB ήρθε πρώτο, κερδίζοντας 69 έδρες στο κοινοβούλιο των 240 εδρών. Το μπλοκ με επικεφαλής το PP κέρδισε 64 έδρες. Σύμφωνα με το σύνταγμα, το βουλγαρικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να διαλυθεί πριν από τις πρόωρες εκλογές.

Πηγή: Reuters, BTA


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE