Βορίδης | Η Τουρκία δεν έχει αποστεί από την επιθετική ρητορική

Share on:

Ωριαία συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός  Επικρατείας,  Μάκης Βορίδης.

Σχολιάζοντας την προκλητική δήλωση Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο, ο υπουργός Επικρατείας την ενέταξε στη σειρά πολλών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της γείτονος.

«Η Τουρκία δεν έχει αποστεί από την επιθετική ρητορική. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν μετατράπηκε σε κάτι άλλο» δήλωσε.

Υπογραμμίζοντας, από την άλλη, τη χρησιμότητα των ανοικτών διαύλων μεταξύ των δύο χωρών και τις συνομιλίες σε ζητήματα soft politics, είπε : «Περάσαμε και θερμά καλοκαίρια, περάσαμε και διάφορες ιστορίες με τη Λιβύη, περάσαμε και την απόπειρα να δημιουργήσει μεταναστευτικό ρεύμα, απλώς με τον Μητσοτάκη δεν του βγήκαν», και, τούτου δοθέντος, «άλλαξε τακτική».

Για την ευρωαιγυπτιακή συμφωνία

Με αφορμή δε, την ευρω-αιγυπτιακή συνάντηση κορυφής, ο Μ. Βορίδης έκανε λόγο για «μια μεγάλη διαφορά στην ελληνική εξωτερική πολιτική». Μια διαφορά που συνδέεται, όπως επεσήμανε, με την πρωθυπουργία Μητσοτάκη, και η οποία είναι η εξής: «Μέχρι τώρα, η αντίληψη που είχαμε γενικώς ήταν ότι η Ελλάδα είναι μια μεσαία χώρα […] τώρα έχεις έναν πρωθυπουργό που λέει: “έχω συμμαχίες, οφείλω να υποστηρίξω ενεργά τα συμφέροντά μου στην περιοχή μου και επομένως πρέπει να έχω μια εξωτερική πολιτική η οποία οικοδομεί σχέσεις φιλίας, στρατηγικές συμμαχίες, που έχουν και αμυντικό αποτύπωμα”».

Και, εν συνεχεία, «η Ελλάδα θεωρείται αξιόπιστη εταίρος σήμερα στο ΝΑΤΟ […] υπάρχει στρατηγική συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται ότι (σ.σ. η Ελλάδα) είναι μια χώρα-μπροστάρης σε μια σειρά διεθνή ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση […] αυτό έχει πρακτική σημασία σε μια σειρά από θέματα» δήλωσε και εξειδίκευσε στην επόμενη φράση του: «Ο πρωθυπουργός πήγε στην Αίγυπτο και μίλησε για ένα θέμα κεντρικής σημασίας, εσωτερικής πολιτικής, αλλά με διεθνή χαρακτηριστικά: τη μετανάστευση. Έφερε όλη την ΕΕ να πάει να συζητήσει τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής με την Αίγυπτο. Έθεσε θέματα ενεργειακά […] η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος από εκεί που δεν ήταν». Και, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, περιγράφοντας όλες τις πτυχές του διεθνούς προβλήματος στην ευρύτερη περιοχή (πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, Αίγυπτος, Ερυθρά Θάλασσα), παρατήρησε ότι «η αντιπολίτευση έρχεται και μάς λέει αν το (σ.σ. πρωθυπουργικό) αεροπλάνο έστριψε αριστερά ή δεξιά. Τι να πω…»

Για Φρέντη Μπελέρη και ευρωεκλογές

Σχολιάζοντας την πληροφορία ότι ενδέχεται να είναι ο Φρέντη Μπελέρης στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος ο οποίος αποφασίζει για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Ο ίδιος, πάντως, «απολύτως» θα έδινε θετική γνώμη για συμμετοχή Μπελέρη στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο.

Ερωτηθείς, όμως, και για τα σενάρια να μετακινηθεί και ο ίδιος ο κ. Βορίδης στην ευρωβουλή, απάντησε πως τα διαβάζει, πάντως «τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι δεν θα τον ενδιέφερε, γιατί «κάνω τώρα αυτό που κάνω», όπως εξήγησε.

Πηγή: skai.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE