Βογιατζής | Ιδιαίτερη περίπτωση ο Παλαιοχριστιανός της Κορίνθου

Share on:

Εσκεμμένα επικαλείται τη νομιμότητα ή τη μη νομιμότητα ο 45χρονος Παλαιοχριστιανός της Κορίνθου, πιθανόν σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από την υπάρχουσα κατάσταση. Αυτά μεταξύ άλλων ανέφερε στην Valuenews.gr ο Ιδρυτής του Ινστιτούτου Γλώσσας Σώματος και ανίχνευσης ψεύδους, Μάριος Βογιατζής, σχολιάζοντας την πολύκροτη υπόθεση των Παλαιοχριστιανών.

Σε συνέντευξη του στη Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη , ο κος Βογιατζής αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η γλώσσα του σώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την αποκωδικοποίηση συμπεριφορών και κατ’ επέκταση για την ανίχνευση ψεύδους.

Ο κος Βογιατζής υπογράμμισε πως ακόμα και σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας η αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος βοηθά στην πρόβλεψη τους, ενώ ενδεικτικά έδωσε κάποιες συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Ειδικότερα:

Υπόθεση Παλαιοχριστιανών | Επιλεκτικά επικαλείται την νομιμότητα

« Φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Αρχικά, στις συνεντεύξεις αυτός ο άνθρωπος επιλεκτικά επικαλείται την νομιμότητα ή τη μη νομιμότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 45χρονος εργαζόταν σε τηλεργασία σε μια υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, κάτι που είναι ιδιαίτερα περίεργο. Το ότι κάποια πράγματα μπορεί να φαίνονται περίεργα στην κοινωνία, αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι ποινικά κολάσιμα. Επειδή όμως υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, ανήλικοι, οι οποίοι ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να αποφασίσουν για πράγματα, έχουν αποφασίσει άλλοι για αυτούς. Όπως και οι ενήλικοι, οι οποίοι ενδεχομένως να δέχονται πιέσεις για μην αντιδράσουν, καλό θα είναι σε οποιαδήποτε περίπτωση ο συγκεκριμένος 45χρονος να βγει και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα ».

Η γλώσσα του σώματος σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας

« Σε μια παρουσίαση μου σχετική, είχα πει το εξής : Τα πράγματα δεν συμβαίνουν αυτόματα, υπάρχουν καταστάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες προηγούνται για παράδειγμα μιας κακοποιητικής συμπεριφοράς, ενδοοικογενειακής ή μη. Επομένως, θα πρέπει οι άνθρωποι να λαμβάνουν υπόψιν τους αυτά τα σημάδια, όπως είναι τα σημάδια επιθετικότητα, σημάδια θυμού, τα οποία προφανώς και δεν σταματούν εκεί, αλλά με κάποιον τρόπο στην συνέχεια μπορεί να εκφραστούν διαφορετικά. Οι άνθρωποι είμαστε εκπαιδευμένοι να ακούμε μόνο και να αποκωδικοποιούμε μόνο αυτό που ακούσαμε. Η έκφραση του θυμού αποτυπώνεται πολύ έντονα στο πρόσωπο. Ωστόσο, η συμπεριφορά, η ανάλυση της συμπεριφοράς και η μη λεκτική επικοινωνία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ως προς τις πραγματικές προθέσεις και διαθέσεις των ανθρώπων.

Να παρατηρούνται καλά οι κινήσεις, ακόμα κι όταν αυτές δεν ολοκληρώνονται, αλλά η κίνηση ενός ανθρώπου να έρθει επιθετικά προς το μέρος μας, ακόμα κι αν σταματήσει, σηματοδοτεί κίνηση, η οποία είναι επιθετική.

Επίσης, επειδή και το λεκτικό κομμάτι έχει σημασία και πρέπει να εξετάζουμε τον λόγο, να μην αφήνουμε έτσι να περνάνε απειλές, ακόμη κι αν είναι λεκτικές. Να λαμβάνουμε όλα τα πράγματα γύρω μας υπόψιν μας. Εκφράσεις, τύπου υπεροψίας ή αποστροφή στο πρόσωπο μας δεν είναι καλά νέα, μπορεί να οδηγήσουν κάπου παρακάτω σε άσχημα μονοπάτια ».

Η δυνατότητα να προβλέψεις μια κατάσταση πριν συμβεί

« Σε οποιαδήποτε περίπτωση, συνιστώ στους ανθρώπους να παρατηρούν γύρω τους, να παρατηρούν τους ανθρώπους που έχουν κοντά τους, ώστε να προσπαθούν να κατανοήσουν πως αυτοί πραγματικά αισθάνονται και νιώθουν, ανεξαρτήτως με αυτό που λένε. Επομένως, μπορεί να μας βοηθήσει η γλώσσα του σώματος να προβλέψουμε αυτό που είναι να συμβεί.

Πριν κρίνετε αρνητικά την συμπεριφορά ενός άλλου ανθρώπου, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν την έχετε προκαλέσει εσείς. Είναι βέβαιο, πως ότι λέμε ισχύει και για εμάς τους ίδιους. Επομένως, το τι σκεφτόμαστε πραγματικά και το πως αισθανόμαστε αποτυπώνεται στη γλώσσα του σώματος μας και αυτό γίνεται αντιληπτό από τους γύρω μας. Άρα, η ικανότητα μας να ελέγχουμε την μη λεκτική επικοινωνία, να την ελέγχουμε σύμφωνα με το περιβάλλον και την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε, προφανώς και είναι σημαντική.

Στις περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος που προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε πάσχει από κάποια διαταραχή της προσωπικότητας υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι άνθρωποι με σοβαρές διαταραχές δεν εμπίπτουν σε επίπεδο συμπεριφοράς στους γενικούς κανόνες αποκωδικοποίησης. Ωστόσο, η έκφραση επιθετικότητας ή θυμού, είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους, καθώς δημιουργείται από τα βασικά συναισθήματα που έχουμε όλοι ».

Πως να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα

« Αυτό που προκύπτει από τη γλώσσα του σώματος, από τις κινήσεις δηλαδή, τις εκφράσεις του προσώπου και την ένταση της φωνής, είναι αυτό που συμβαίνει και μέσα. Το κομμάτι του ψεύδους αποτελεί μια ολόκληρη επιστήμη. Γενικά τα πράγματα σε μια επικοινωνία θα πρέπει να βαίνουν καλά, δηλαδή θα πρέπει να ρωτάμε τον εαυτό μας πάντα αν όλο αυτό το οποίο ακούμε ή βλέπουμε, τείνει να γίνει φυσιολογικό. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει μια φυσιολογική ροή, του λόγου, των κινήσεων ή των εκφράσεων.

Θα πρέπει επίσης να προσέχουμε τις απαντήσεις τις οποίες παίρνουμε, θα πρέπει να ρωτάμε τον εαυτό μας εάν αυτό που ακούσαμε απάντησε στην ερώτηση. Γενικά οι άνθρωποι παρουσιάζουν σημάδια στη γλώσσα του σώματος, όπως κινήσεις οι οποίες είναι απότομες, αλλαγές στάσης του σώματος, όταν σε σημείο των συζητήσεων όπου κάποιος πάει να πει κάτι σοβαρό, τις προσέχουμε αυτές τις αλλαγές.
Ιδίως για τους κοντινούς μας ανθρώπους, όπου γνωρίζουμε πως συμπεριφέρονται κατά βάση, μπορούμε πολύ πιο εύκολα να καταλάβουμε εάν κάτι, όπως μια συμπεριφορά, μια κίνηση είναι συμβατή με τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αυτός γνωρίζουμε ότι συμπεριφέρεται.

Η γλώσσα του σώματος αποτελεί ένα εργαλείο επικοινωνίας, μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μη λεκτικά, όπως επίσης και να αποκωδικοποιήσει τις μη λεκτικές κινήσεις ή εκφράσεις των ανθρώπων γύρω του. Οι άνθρωποι δεν λένε πάντα αυτό που σκέφτονται, ωστόσο δείχνουν πάντα αυτό που σκέφτονται, καθώς αυτό είναι μια λειτουργία μη ελεγχόμενη.

Στο Ινστιτούτο μας λοιπόν έχομε αναπτύξει τεχνικές, μέσα από τις οποίες μπορούν κυρίως επαγγελματίες και επιχειρηματίες να αυξήσουν την ικανότητα τους στην μη λεκτική επικοινωνία, να αυξήσουν την επιρροή τους σε διαπραγματεύσεις, σε πωλήσεις. Και επίσης βοηθούμε στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE