Τζανάκης | Έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου

Share on:

Μέχρι και τα μέσα του Φλεβάρη θα παραμείνει επιβαρυμένο το Υγειονομικό Σύστημα της χώρας, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και ιώσεων, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη.

Σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο κος Τζανάκης προέβλεψε πως η εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού θα κορυφωθεί μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου. Λίγο αργότερα αναμένεται να “ξεσπάσει” ένα νέο κύμα ιώσεων, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, πρωταγωνιστές θα είναι η γρίπη και ο αναπνευστικός ιός RSV.

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, υπογραμμίζει ο κος Τζανάκης, πως είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, καθώς ξεφεύγει από την ανοσία και απειλεί όσους νόσησαν πρόσφατα.

Επιπλέον, εμβολιασμός συνιστάται σε ευπαθείς ομάδες και σε όσους δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο διάστημα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 10% των ευπαθών ομάδων έχει εμβολιαστεί σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού.

Ειδικότερα:

Αναμένεται εκτόξευση των κρουσμάτων στα μέσα Ιανουαρίου

« Από την αρχή του μήνα κιόλας, από το δικό μας το παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας, είχαμε προειδοποιήσει για μεγάλη αύξηση πριν και κατά τις εορτές, η οποία θα κορυφωθεί προς τα μέσα Ιανουαρίου. Επομένως, αναμένουμε περαιτέρω επιδείνωσή των δεικτών από μια πολυεπιδημική κρίση, δηλαδή από πάρα πολλούς ιούς, τουλάχιστον 4-5, με πρωταγωνιστές τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό ιό RVS.

Θεωρώ πως από τα μέσα Ιανουαρίου θα υπάρξει κορύφωση, ενώ ελπίζω πως σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό αλλά και σε ορισμένες ιώσεις, θα έχουμε ελάττωσή. Μέχρι στιγμής δεν είμαστε σίγουροι για το πως θα κινηθούν η γρίπη και ο ιός RVS, οι οποίοι θεωρώ πως θα αναπτυχθούν λίγο αργότερα ».

Επιστροφή στη δουλειά και στο σχολείο | Με rapid test όσοι έχουν συμπτώματα

« Θα πρέπει όσα παιδάκια είναι άρρωστα, με νοσήματα ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, καλό θα ήταν να παραμείνουν στο σπίτι. Το ίδιο συμβαίνει και με τους επαγγελματίες και τους ανθρώπους που θα επιστρέψουν στις δουλειές τους. Καλό είναι εφόσον έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, να κάνουν test, ενώ αν είναι δυνατόν συνιστάται και σε αυτή την περίπτωση η παραμονή στο σπίτι, έτσι ώστε να σπάσουμε τη διασπορά. Δε θεωρώ πως χρειάζονται υποχρεωτικά μέτρα αυτή τη στιγμή.

Την ίδια ώρα καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται η ειδική μάσκα προστασίας, ενώ επιβάλλεται και η συχνή χρήση αντισηπτικού ».

Εξαιρετικά μεταδοτικό και επικίνδυνο το νέο στέλεχος Covid

« Νομίζω πως αποτελεί σπάνια περίπτωση να υπάρξει συν λοίμωξη 2 ή 3 ιών μαζί, παρόλα αυτά παρατηρείται. Δεν έχει όμως σχέση η συν λοίμωξη με τη μεταδοτικότητα. Απλώς η συν λοίμωξη προϊδεάζει σε μια βαρύτερη κλινική εικόνα, καθώς προστίθεται ο ένας ιός στον άλλον και η παθογονικότητα και των δύο σίγουρα είναι μεγαλύτερη από την παθογονικότητα κάθε ενός χωριστά.

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και δυστυχώς ξεφεύγει από την ανοσία, για αυτό θα παρατηρηθούν πολλές νοσήσεις ανθρώπων που προσφάτως έχουν ξανά νοσήσει με κορωνοϊό. Ο νέος ιός αποτελεί απόγονο της Pirola , η οποία έτσι και αλλιώς είχα πάρα πολλές μεταλλάξεις, περίπου 30 στην Ακίδα. Ο νέος ιός λοιπόν έχει μια μετάλλαξη επιπλέον, που τον καθιστά πολύ μεταδοτικό και πολύ επικίνδυνο ».

Εμβόλιο | Συνιστάται στις ευπαθείς ομάδες – Μόνο το 10% έχει εμβολιαστεί

« Πολύς κόσμος το περνάει χωρίς να το ξέρει και αυτό γιατί τα συμπτώματα του φαίνεται να είναι πιο ήπια από αυτά που είχαμε συνηθίσει. Αυτό που έχω παρατηρήσει από δικά μου περιστατικά, στους υπερήλικες και σε ορισμένους ηλικιωμένους η νόσηση από κορωνοϊό τους προκαλεί οξεία και βαριά αναπνευστική νόσο με βραχύτητα, η οποία πολλές φορές τους οδηγεί στο νοσοκομείο.

Οι ευπαθείς ομάδες έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. Δυστυχώς, μόνο το 10% από όσους τους έχει συστηθεί το εμβόλιο έχει διενεργήσει εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. Όσοι δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο διάστημα, το τελευταίο 3μηνο, καλό είναι να τρέξουν να εμβολιαστούν.

Εμβολιαζόμενος και περνώντας τη νόσο, θεωρώ πως αποφεύγεις και την περίπτωση του long covid. Καλό θα ήταν όποιος νοσεί από long covid να επισκεφθεί έναν γιατρό, σχετικά με το πρόβλημα υγείας που έχει. Αν δηλαδή έχουν αναπνευστικά προβλήματα, που είναι και τα πιο σύνηθες, θα πρέπει να επισκεφθούν έναν πνευμονολόγο ».

Το Υγειονομικό σύστημα θα περάσει δύσκολα, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Φλεβάρη

« Πράγματι, υπάρχουν πολλές λοιμώξεις και τα παιδάκια κατά κανόνα με την κατάλληλη αντιβίωση ξεπερνάνε τον στρεπτόκοκκο πάρα πολύ εύκολα. Όσον αφορά τον ιό του κοξάκι, είναι ένας ιός που τον περιμένουμε κάθε χρόνο, έχουμε μέχρι στιγμή ήδη πολλά κρούσματα, αλλά είναι επίσης κάτι που τα παιδιά το παίρνουν ήπια στο σπίτι, με τη βοήθεια του παιδιάτρου.

Θεωρώ πως το Υγειονομικό μας Σύστημα θα περάσει δύσκολα, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, με όλες αυτές τις ιώσεις θα επιβαρυνθεί. Στη συνέχεια, πιστεύω πως θα είναι μια ήσυχη χρονιά, μια μετά πανδημική χρονιά, η οποία θα κυλήσει ομαλά κατά τη γνώμη μου ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE