Τσιουγκρής | Γιατί καίει ακόμη η φωτιά στον Έβρο

Share on:

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους άστατους ανέμους, καθιστούν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών που δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα στον ακριτικό Έβρο, στη χειρότερη δασική πυρκαγιά της Ευρώπης.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται με τα πυροσβεστικά σώματα να ξεπερνούν τις δυνατότητες τους, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στο δάσος της Δαδιάς μετατράπηκαν σε στάχτη.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Σεραφείμ Τσιουγκρής σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη έκανε λόγο για ένα “κοκτέιλ” δύσκολων καιρικών συνθηκών που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Ειδικότερα:

Γιατί δε σβήνει η φωτιά στον Έβρο

« Δώδεκα ημέρες πράγματι καίει η φωτιά στον Έβρο και μαζί της φέρνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Δυστυχώς βλέπουμε πως δεν μπορεί να ελεγχθεί ακόμη η φωτιά, οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία αυτή τη στιγμή.

Έχουμε πολύ ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, με υψηλές θερμοκρασίες. Το ανάγλυφο του εδάφους σε συνδυασμό με τους ανέμους και την χαμηλή υγρασία δεν βοηθούν καθόλου το δύσκολο έργο της πυροσβεστικής. Πραγματικά γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να ελέγξουμε αυτό το μέτωπο που είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Είναι επόμενο και λογικό να υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, για αυτό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή και παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση. »

Πως να γίνεις εθελοντής πυροσβέστης

« Για να γίνει κάποιος εθελοντής πυροσβέστης, είτε Έλληνας είτε Ευρωπαίος πολίτης, θα πρέπει να καταθέσει την αίτηση του στον πλησιέστερο Πυροσβεστικό σταθμό. Απαραίτητο είναι η ηλικία του να είναι από 18-55 χρονών ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσει τρεις γνωματεύσεις γιατρών( παθολόγου, ψυχίατρου, καρδιολόγου). Το επόμενο στάδιο είναι η παρακολούθηση εκπαίδευσης με το πρόγραμμα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Η προθεσμία είναι από αρχές Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου που μπορεί κανείς να καταθέσει τα παραπάνω δικαιολογητικά στο σταθμό ή στο κλιμάκιο που επιθυμεί να υπηρετήσει. Η εκπαίδευση ξεκινά περίπου μέσα Νοέμβρη, γίνεται συνήθως Σαββατοκύριακο, και κρατάει μέχρι μέσα Φλεβάρη. Τέλος, οι υποψήφιοι εθελοντές πυροσβέστες δίνουν γραπτές και πρακτικές εξετάσεις όπου αν πετύχουν αποκτούν την ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη με τις δεσμεύσεις που έχει αυτό. Αναφέρομαι στα 3 υποχρεωτικά 8ωρα που πρέπει να γίνονται τον μήνα.»

Χρειάζεται περισσότερη στήριξη στους εθελοντές πυροσβέστες

« Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 22 εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια και σταθμούς, πολύ λίγα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γίνονται όμως προσπάθειες και ήδη έχουμε καταφέρει να έχουμε πυροσβεστικές δυνάμεις σε περιοχές που δεν είχαν καθόλου.

Επιτέλους υπάρχει μέριμνα για τον εξοπλισμό των εθελοντών πυροσβεστών μετά από πολλά χρόνια και καλύπτετε από το κράτος. Μέχρι πριν λίγο τα πληρώναμε μόνοι μας και μιλάμε για έναν εξοπλισμό που αγγίζει τα 1500 ευρώ. Τα οχήματα παρόλα αυτά είναι της πυροσβεστικής.
Στις πυρκαγιές του 2021 παρακαλάγαμε να πάμε να βοηθήσουμε και για κάποιο λόγο δεν μας αφήναν. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα, από τη πλευρά της φυσικής ηγεσίας που ξεκίνησε από πέρσι με τον προηγούμενο αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος κος. Ράπανο και συνεχίζεται με τον σημερινό αρχηγό κος Πουρναράς η έμπρακτη στήριξη των εθελοντών πυροσβεστών και η αξιοποίηση τους.»

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE