Θεσσαλονίκη| Η κίνηση που «έδειξε» το σύνδρομο Rapunzel για τη 14χρονη

Share on:

Μία κίνηση μπροστά στη γιατρό φαίνεται πως στάθηκε η αφορμή για να διαπιστωθεί πως η 14χρονη που είχε πάει στην κλινική Άγιος Λουκάς της Θεσσαλονίκης έπασχε από το σύνδρομο Rapunzel.

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε από τη μητέρα του με κοιλιακό άλγος, χωρίς σοβαρά συμπτώματα, είπε η παιδοχειρούργος στον Άγιο Λουκά, Κατερίνα Ραμματά. Διαπιστώθηκε πως στο πεπτικό της υπήρχε μάζα από τρίχες και οι γιατροί την έβαλαν στο χειρουργείο, αφαιρώντας 700 γραμμάρια. 

Όπως είπε η κα Ραμματά, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες τριχών που έχει αφαιρεθεί σε χειρουργείο από άτομο με το εν λόγω σύνδρομο το οποίο «είναι εξαιρετικά σπάνιο και στον ιατρικό χώρο δεν κυκλοφορεί ως Σύνδρομο Rapunzel αλλά ως τριχοπίλημα. Το Rapunzel είναι κυρίως κοσμική ορολογία». 

Όσο για την 14χρονη, η Κατερίνα Ραμματά είπε στον ΑΝΤ1 πως καθημερινά έτρωγε τρίχες και «το περίεργο σε αυτή την υπόθεση είναι πως αυτό το παιδί ήρθε από το σπίτι του και όχι από κάποιο ίδρυμα, γιατί τις περισσότερες φορές όσοι το έχουμε δει, είναι παιδιά από ίδρυμα».

Η κίνηση που «έδειξε» το σύνδρομο Rapunzel

«Αυτό το παιδί ήρθε με κοιλιακό άλγος, όχι κάτι έντονο. Απλά όταν έπαιρνα το ιστορικό από τη μαμά έκανε μία συγκεκριμένη κίνηση με τα μαλλιά και έτσι μου δημιουργήθηκε η υποψία» ανέφερε η κα Ραμματά. 

Πλέον η 14χρονη «είναι καλά, είναι στην αποθεραπεία και έχει ψυχολογική υποστήριξη. Θα πάει καλά αλλά πάντα υπάρχει πιθανότητα σε τέτοιες περιπτώσεις να συμβεί ξανά». 

Έτρωγε κλωστές από κουρτίνες και βαμβάκι 

Το νεαρό κορίτσι έτρωγε και κλωστές από κουρτίνες του σπιτιού της αλλά και βαμβάκι από μπατονέτες χωρίς οι γονείς της να αντιληφθούν το παραμικρό.

Το σύνδρομο Rapunzel εμφανίζεται εννέα φορές συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες και σε αυτές τις περιπτώσεις το 80% των περιστατικών εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά ή έφηβες.

Οι πάσχοντες από το συγκεκριμένο σύνδρομο συνηθίζουν να τραβούν τα μαλλιά τους προκειμένου να φάνε την τρίχα ή να μασουλήσουν την άκρη της. Το καταναγκαστικό τράβηγμα των μαλλιών ή αλλιώς τριχοτιλλομανία προκαλείται από διάφορους παράγοντες. 

Το σύνδρομο Rapunzel συμβαίνει όταν μία «μπάλα» από τρίχες φράζει το πεπτικό σύστημα και προκαλεί έντονη δυσφορία. Μάλιστα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. 

Το σύνδρομο ονομάστηκε έτσι επειδή όταν απομακρυνθεί η «μπάλα» τριχών από το στομάχι έχει μακρύ τέλος που μοιάζει με σκοινί.

Με πληροφορίες του reader


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE