Τέξας| «Προτιμώ πολίτες οπλισμένους»

Share on:

Τίποτα δεν φαίνεται να αγγίζει τους γερουσιαστές και τους ανώτατους δικαστές καθώς η απάντηση που δώσανε για την τραγωδία στις ΗΠΑ είναι πως «αυτοί που σκοτώνουν, δεν σκοτώνουν γιατί έχουν όπλα. Σκοτώνουν γιατί ρέπουν στο έγκλημα…»
Oι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι της πολιτείας προσπάθησαν να εξουδετερώσουν αμέσως την πιθανότητα λήψης μέτρων ελέγχου των όπλων μετά από έναν ακόμη μαζικό πυροβολισμό. Καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν από τους πυροβολισμούς στο Robb Elementary στο Uvalde και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να πιέσει για αυστηρότερους νόμους για τα όπλα, οι Ρεπουμπλικάνοι του Τέξας κατέστησαν σαφές ότι κάθε είδους περιορισμός των όπλων ως απάντηση στην τραγωδία δεν συζητήθηκε.

Απορρίπτουν την θέσπιση περιορισμών στα όπλα

«Αναπόφευκτα, όταν γίνεται μια δολοφονία αυτού του είδους, βλέπεις πολιτικούς να προσπαθούν να την πολιτικοποιήσουν, βλέπεις Δημοκρατικούς και πολλούς ανθρώπους στα μέσα ενημέρωσης των οποίων η άμεση λύση είναι να προσπαθήσουν να περιορίσουν τα συνταγματικά δικαιώματα των νομοταγών πολιτών», δήλωσε ο αμφιλεγόμενος Αμερικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ. «Αυτό δεν λειτουργεί. Δεν είναι αποτελεσματικό. Δεν αποτρέπει το έγκλημα».

Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Κεν Πάξτον, απέρριψε γρήγορα την ιδέα της θέσπισης περιορισμών στα πυροβόλα όπλα – με το σκεπτικό ότι οι δράστες δεν θα ακολουθούσαν ούτως ή άλλως το νόμο.

«Θα προτιμούσα να έχω νομοταγείς πολίτες οπλισμένους και εκπαιδευμένους ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο γιατί δεν πρόκειται να είναι η τελευταία φορά», είπε ο Πάξτον.

Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν ζήτησε μια νέα ώθηση για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα όπλα στη χώρα μετά τον πυροβολισμό κατά τη διάρκεια μιας πανεθνικής ομιλίας το βράδυ της Τρίτης. «Εμείς ως έθνος πρέπει να αναρωτηθούμε: Για όνομα του Θεού, πότε θα σταθούμε απέναντι στο λόμπι των όπλων; Πότε στο όνομα του Θεού κάνουμε αυτό που όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να γίνει;» είπε ο Μπάιντεν.

Οι καθηγητές θα είναι εξοπλισμένοι

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ρεπουμπλικάνοι του Τέξας λόγω τον μαζικών πυροβολισμών στο Λύκειο Σάντα Φε το 2018 και στο Walmart στο Ελ Πάσο το 2019, ορκίστηκαν να λάβουν μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν παρόμοια φονικά στο μέλλον. Συγκεκριμένα ψήφισαν νόμους που καλύπτουν ζητήματα όπως εκπαίδευση του προσωπικού του σχολείου για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις εκτάκτης ανάγκης και να παρέχουν στους καθηγητές πρόσβαση στα όπλα.
Την Τρίτη οι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι αναβίωσαν τις ιδέες για να σταματήσουν μελλοντικούς μαζικούς πυροβολητές – εξοπλίζοντας δασκάλους και διευθυντές σχολείων, τοποθετώντας περισσότερους αστυνομικούς στην πανεπιστημιούπολη και περιορίζοντας τις εισόδους στα σχολικά κτίρια.

«Πρέπει να σκληρύνουμε αυτούς τους στόχους, ώστε κανείς να μην μπορεί να μπει ποτέ εκτός από μια είσοδο», είπε ο αντικυβερνήτης Dan Patrick στον Tucker Carlson σε μια εμφάνιση στο Fox News. «Ίσως αυτό να βοηθούσε. Ίσως αυτό θα σταματούσε κάποιον».

«Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού εκτός από εδώ»

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, ο Δημοκρατικός βουλευτής Κρίς Μέρφι, προκάλεσε τους συναδέλφους του να ψηφίσουν επιτέλους νομοθεσία κατά της ένοπλης βίας στην χώρα.

«Τι κάνουμε εδώ;» ρώτησε ο γερουσιαστής Μέρφι, με δάκρυα στα μάτια, λίγα λεπτά αφότου έμαθε τα γεγονότα.

«Αυτό δεν είναι αναπόφευκτο. Αυτά τα παιδιά δεν ήταν άτυχα. Αυτό συμβαίνει μόνο σε αυτή την χώρα και πουθενά αλλού. Είναι μια επιλογή. Είναι επιλογή μας να το αφήσουμε να συνεχιστεί» είπε ο Μέρφι.

«Αφήστε τις μαλ… για τις ψυχικές ασθένειες», είπε ο Μέρφι. «Δεν έχουμε περισσότερες ψυχικές ασθένειες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Δεν μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό μέσα από το πρίσμα της ψυχικής ασθένειας, διότι δεν είμαστε εξαίρεση όσον αφορά την ψυχική ασθένεια… Είμαστε εξαίρεση όσον αφορά την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα και την ικανότητα των εγκληματιών και των πολύ άρρωστων ανθρώπων να αποκτήσουν πυροβόλα όπλα. Αυτό είναι που κάνει την Αμερική διαφορετική».

«Βρίσκομαι εδώ σε αυτό το βήμα για να ικετεύσω, να πέσω κυριολεκτικά στα γόνατα για να ικετεύσω τους συναδέλφους μου: Βρείτε έναν δρόμο να πάμε μπροστά», είπε.

Οι Δημοκρατικοί δεν διαθέτουν αρκετά μεγάλη πλειοψηφία στη Γερουσία για να περάσουν μεταρρυθμίσεις για τον έλεγχο της οπλοκατοχής χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Δείτε ολοκληρωμένη την ομιλία του:


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE