Τατόι | Αντιρρήσεις για το συνεδριακό κέντρο

Share on:

Τις αντιρρήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και την επισήμανσή της ότι στον πυρήνα του Τατοΐου υπάρχουν κατάλοιπα της αρχαίας Δεκελείας είχε προκαλέσει η πρόταση κατασκευής συνεδριακού κέντρου στην καρδιά του κηρυγμένου ιστορικού τόπου που προβλέπεται στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΚΣΝΜ («Κ», 1.9.23 και 10.9.23).

Οπως προκύπτει από την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο στις 31 Αυγούστου ενέκρινε το ΕΠΣ, η ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής είχε ήδη επισημάνει στο ΥΠΠΟ, ότι στον λοφίσκο Παλαιόκαστρο του κτήματος υπάρχει αρχαίο οχυρό με περίβολο και άλλα κτίσματα, ενώ διάσπαρτα έχουν εντοπιστεί επιπλέον αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και από την περιοχή έχουν περισυλλεχθεί επιτύμβια γλυπτά και επιγραφές.

Ειδικότερα, η Εφορεία τόνιζε ότι στο σημείο που προβλέπεται η χωροθέτηση του συνεδριακού κέντρου βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα, των οποίων η ύπαρξη επιβεβαιώθηκε μετά την πυρκαγιά του 2021. Τα σχετικά αρχαιολογικά δεδομένα γνωστοποιήθηκαν στο μελετητικό γραφείο που εκπόνησε το ΕΠΣ, ενώ η Εφορεία έχει προτείνει ήδη από το 2019 τον χαρακτηρισμό της αρχαίας Δεκελείας ως αρχαιολογικού χώρου. Για τους παραπάνω λόγους, η πρότασή της ήταν «να χωροθετηθεί το προτεινόμενο κτίριο (…) σε νέα θέση, όπου δεν εντοπίζονται αρχαιότητες», αναφέρεται στην εισήγηση που έχει στα χέρια της η «Κ».

Πηγές του ΥΠΠΟ απαντούν ότι η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος δεν έχει φτάσει ακόμα στο στάδιο κατά το οποίο απαιτείται η έγκριση της τελικής χωροθέτησης ενός νέου κτιρίου, βάσει πάντοτε του αρχαιολογικού νόμου. Η δημιουργία του συνεδριακού κέντρου, σημειώνουν, θα συνοδεύεται εξάλλου και από τις προβλεπόμενες μελέτες, με την αρχιτεκτονική μελέτη να προκύπτει στο μέλλον από διεθνή διαγωνισμό. Η επιλεγείσα πρόταση, προσθέτουν, θα χρειάζεται επίσης το πράσινο φως των αρμοδίων οργάνων του υπουργείου.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η έγκριση της πρότασης της ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος η αρχαία Δεκέλεια θα συνεχίσει να εκκρεμεί, καθώς το Τατόι είναι ήδη προστατευόμενος ιστορικός τόπος, αλλά και γιατί ο αρχαιολογικός χαρακτηρισμός κάποιου τμήματός του θα γίνει όταν τα έργα στην περιοχή επιφέρουν αρχαιολογικές έρευνες και το υπουργείο, μαζί με τις αρμόδιες διευθύνσεις του, κρίνουν ότι η όποια κήρυξη πρέπει να εισαχθεί προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπως είχε συμβεί και με το Ελληνικό.

Διαγραφές

Στο μεταξύ, αίσθηση στην αρχαιολογική κοινότητα προκάλεσε το γεγονός ότι προχθές, Δευτέρα, εννέα προϊστάμενοι Εφορειών Αρχαιοτήτων αιτήθηκαν τη διαγραφή τους από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, καθώς «τα τελευταία χρόνια η δημόσια εικόνα του Συλλόγου (…), όπως αυτή προβάλλεται με ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου του, αποκλίνει πλήρως από τους καταστατικούς σκοπούς του σωματείου».

Πηγή: kathimerini.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE