Ταμείο Ανάκαμψης | Η Ελλάδα θα ζητήσει επιπλέον 5 δισ.

Share on:

Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει ΕΣΠΑ και για μικρές επιχειρήσεις πάλι και ταυτόχρονα θα ανοίξει ΕΣΠΑ για να στηρίξει και τουριστικές επιχειρήσεις.

Οαναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ζητήσει η χώρα μας, καθώς με δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1 επισήμανε ότι: «Θα ζητήσουμε επιπρόσθετα 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα διοχετευτούν με δάνεια σχεδόν μηδενικού επιτοκίου. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις 1% και για τις μικρές επιχειρήσεις 0,35%, για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία» δήλωσ

Ειδικότερα, αναφορικά με τους κρίσιμους σταθμούς του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στον Αύγουστο ο Νίκος Παπαθανάσης είπε:  «Δεν έχουμε καθυστερήσεις.

Συνολικά 80 δισ. θα πέσουν στην οικονομία, 72 από τα προγράμματα τα ευρωπαϊκά και έχουμε και το εθνικό πρόγραμμα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να λειτουργήσει σωστά έτσι ώστε να απορροφηθούν σωστά από την οικονομία.

Ο λόγος που έγινε αυτή η δομική αλλαγή που όλα αυτά βρέθηκαν σε ένα σημείο είναι για να μπορεί να γίνεται ένας σωστός σχεδιασμός έτσι ώστε τα προγράμματα να βγαίνουν στην οικονομία σε μια σειρά για να μπορεί να τα απορροφήσει. Να θυμίσω σχετικά με την περίμετρο των επιχειρήσεων που μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, θέλουμε να τη διευρύνουμε αυτή την περίμετρο και έχουμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή 45 με 50 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό εμείς θέλουμε να αυξήσουμε αυτή την περίμετρο σε ακόμη 60 χιλιάδες επιχειρήσεις. Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα που γίνεται η αξιολόγηση από εμάς των επιχειρήσεων έτσι ώστε να μην μπορεί μια τράπεζα να αρνηθεί την χρηματοδότηση. Και βλέπουμε ότι έχουμε χιλιάδες νέα ΑΦΜ που πλέον έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό».


Επιπροσθέτως ο Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε: «Ένα από αυτά τα οποία πρόκειται να κάνουμε είναι να ζητήσουμε άλλα 5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα διοχετευτούν με δάνεια σχεδόν μηδενικού επιτοκίου ή επιτοκίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις 1%, για τις μικρές επιχειρήσεις 0,35% για αν στηρίξουμε την οικονομία.

Τα 80 δισ. που σας είπα θα φέρουν στην οικονομία άλλα 40 δισ. σε ιδιωτικούς πόρους μέσα στην ελληνική οικονομία αυτό σημαίνει ένα διπλάσιο σχέδιο Μάρσαλ ως προς το ΑΕΠ της χώρας. Μέσα στον Αύγουστο πρέπει να προτείνουμε την αναθεώρηση του προγράμματος, προβλέπεται από το πρόγραμμα, που αυτό σημαίνει ότι πάμε σε χρονοστόχους βλέπουμε αν τηρούνται και ή προσθέτουμε ή αφαιρούμε κάποια έργα.

Αυτό γίνεται μια φορά μέσα στη ζωή του προγράμματος και η προθεσμία είναι μέχρι 30 Αυγούστου. Επιπρόσθετα μέχρι 30 Αυγούστου είναι η ικανοποίηση των εκκρεμοτήτων για την τρίτη εκταμίευση, είναι 1,7 δισ. που θα έρθει κάποια στιγμή τον Νοέμβριο και ταυτόχρονα είναι το αίτημά μας για το REPowerEU 795 εκατομμύρια επιπρόσθετα και βεβαίως το επιπρόσθετο δάνειο των 5 δισ».


Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις

Ερωτηθείς πως θα μπουν αυτά τα χρήματα στην οικονομία, ο Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε:«Για παράδειγμα έχετε ένα σπίτι και θέλετε να κάνετε μια ενεργειακή ανακαίνιση στο σπίτι σας, κάνετε μια αίτηση στο Εξοικονομώ, εγκρίνεται η αίτηση σας και έρχεται ένας ηλεκτρολόγος, ένας υδραυλικός, συνεργεία και σας επισκευάζουν το σπίτι.

Με τον τρόπο αυτό τα χρήματα διοχετεύονται σε μικρούς επαγγελματίες, σε μικρές επιχειρήσεις. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, μέσα από το Ταμείο γίνονται και σημαντικά έργα τα οποία βελτιώνουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας, δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το ΕΣΠΑ. Τρέχει αυτή τη στιγμή το ΕΣΠΑ. Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει ΕΣΠΑ και για μικρές επιχειρήσεις πάλι και ταυτόχρονα θα ανοίξει ΕΣΠΑ για να στηρίξει και τουριστικές επιχειρήσεις.


Έχουμε στοχοθεσία γιατί τα χρήματα τα οποία έχουμε ρυθμίσει έτσι ώστε να πέσουν ομαλά στην οικονομία καλύπτουν όλους τους τομείς είναι η υγεία, είναι οι υποδομές, είναι τα έργα είναι πολλά».

Ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν

Σχετικά με το ποια νέα έργα θα χρηματοδοτηθούν μετά την αναθεώρηση του προγράμματος ο Νίκος Παπαθανάσης τόνισε: «Έχουμε προτείνει κάποιες αλλαγές που έχουν σχέση και με την ενίσχυση ορισμένων δράσεων υπουργείων και του υπουργείου Παιδείας. Για παράδειγμα τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων, προσθέτουμε περαιτέρω υποστήριξη για τα δάση δηλαδή αναδασώσεις, καθαρισμούς πέραν αυτών που υπάρχουν.

Όλα αυτά θα μπουν στην πραγματική οικονομία και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και πρέπει να μην χάσουμε ούτε 1 ευρώ και δεν έχουμε περίοδο ανοχής διότι έχουμε κυβερνήσει τέσσερα χρόνια επομένως ξέρουμε τη δουλειά και πρέπει να την κάνουμε γρήγορα.Για αυτό είναι ζεστός και καυτός ο Αύγουστος και όλα τα στελέχη βρίσκονται εδώ για να υπηρετήσουν αυτό το σκοπό».

Για το οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Για το νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομίας που εισήχθη στην αρμόδια επιτροπή, ανέφερε ότι με αυτό υλοποιείται το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Για τον πληθωρισμό των τροφίμων


Για τον πληθωρισμό των τροφίμων σημείωσε ότι η χώρα μας είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.«Το ότι είμαστε στη 10η θέση σημαίνει ότι υπάρχουν 17 χώρες πάνω από εμάς. Ο πληθωρισμός των τροφίμων, που πράγματι υπάρχει γιατί είναι εισαγόμενος, είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό το οποίο είπαμε και προεκλογικά είναι ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε το σύνολο της ακρίβειας, αντιλαμβανόμαστε ότι ροκανίζει το εισόδημα για αυτό βάλαμε ανάχωμα, παρατείναμε και το market pass για τρεις μήνες αλλά υπάρχει και το «καλάθι» το οποίο έχει κρατήσει τις τιμές σταθερές εννέα μήνες».

Πηγή: imerisia.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE