ΣΥΡΙΖΑ | 16 “όχι” στον Κασσελάκη και τον Πολάκη στην ΚΟ

Share on:

Το «λευκό» των 16 βουλευτών στην πρόταση πακέτο του κ. Κασσελάκη με τον Πολάκη σε ρόλο Φλαμπουράρη βαθαίνει το ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και οι νέο-προεδρικοί έστειλαν σαφές μήνυμα προάγγελο σύγκρουσης και ρήξης.

Κάθε άλλο παρά πανηγυρική ήταν η πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ υπό τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί η πρώτη του ομιλία στη Βουλή να ικανοποίησε το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη ωστόσο για τον ίδιο η διαδικασία εξελίχθηκε σε μια ψυχρολουσία.

Το πρωτοφανές γεγονός να μην εγκρίνονται τα πρόσωπα που επιλέγει ο πρόεδρος του κόμματος που θα αναλάβουν τους ρόλους κλειδιά στην κοινοβουλευτική ομάδα κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρο είναι για τη συνέχεια.

Δεν συνεργάζονται με Πολάκη
Τα πάθη μπορεί να είναι παλιά για τους συντρόφους και οι προσωπικές έχθρες να κρατούν στο χρόνο, ωστόσο το ζήτημα έχει βαθύτερες διαστάσεις και εκκινούν από τη συμπεριφορά της νέα ηγετικής ομάδας και φτάνει μέχρι τις λογικές «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που ακολουθούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παύλος Πολάκης πήρε τελικά το ρόλο του υπερσυντονιστή ωστόσο πολλοί σημειώνουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι η συμπεριφορά του κ. Κασσελάκη έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τα όρια της κομματικής ευπρέπειας και του σεβασμού στην πορεία και την ιστορία προσώπων όπως είναι ο εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα και μέντοράς του κ. Φλαμπουράρης.

Και μπορεί να ήταν η πλευρά της Ομπρέλας που ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση πακέτο του κ. Κασσελάκη συμπεριλαμβάνοντας και τον Σωκράτη Φάμελλο στη θέση του προέδρου της ΚΟ, ωστόσο η ψηφοφορία και τα 16 λευκά ανέδειξαν οριζόντια την αναταραχή και τη δυσαρέσκεια που επικρατεί μεταξύ των κορυφαίων στελεχών για τις επιλογές της ηγεσίας.

Εκτός από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους βουλευτές της Ομπρέλας, την Έφη Αχτσιόγλου και την ομάδα των 6+6, στους βουλευτές που βρέθηκαν απέναντι ήταν και πρόσωπα που δεν προσδιορίστηκαν απαραίτητα με κάποια υποψηφιότητα στις πρόσφατες εσωκομματικές κάλπες.

Η διαφωνία ουσιαστικά προσώπων όπως η Όλγα Γεροβασίλη ή Κατερίνα Νοτοπούλου είναι η προσωποποίηση της δυσαρέσκειας και την άρνησης πολλών στελεχών να συνεργαστούν είτε με τον Παύλο Πολάκη είτε με την Θεοδώρα Τζάκρη που τοποθετήθηκε γραμματέας της ΚΟ στην θέση του Διονύση Καλαματιανού.

Προμήνυμα ρήξης
Η ενόχληση είναι τέτοια στο εσωκομματικό σκηνικό που εκτείνεται και πέρα από τα 16 λευκά της χθεσινής συνεδρίασης καθώς πολλοί επέλεξαν να μην τεντώσουν άλλο το σχοινί.

Γκρίνια και δυσαρέσκεια εκφράζεται και από πρόσωπα που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη με όλους τους τρόπους, αλλά εκείνος παρά την απειρία του τους αποφεύγει συστηματικά και δεν τους συμβουλεύεται καν στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κόμμα.

Ένα τέτοιο πρόσωπο φαίνεται πως είναι και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος στήριξε τον κ. Κασσελάκη, αλλά ο νέος πρόεδρος δεν τον έχει ξεχωρίσει ακόμη ως ένα  από τους στενούς του συνομιλητές.

Αντιφάσεις
Κορυφαίο στέλεχος αναρωτιόταν πόσο μπορεί να γίνει πιστευτός ο κ. Κασσελάκης όταν ομνύει στην ενότητα, απευθύνει καλέσματα στους βουλευτές του κόμματος να εργαστούν μαζί του και την ίδια στιγμή να επιτρέπει στους εξ απορρήτων του Πολάκη και Γ. Τσίπρα να λειτουργούν στη λογική των τετελεσμένων σε βάρος των υπολοίπων βουλευτών.

Και εδώ βρίσκεται μια εγγενής αντίφαση στην τακτική του κ. Κασσελάκη.

Από τη μια πλευρά δηλαδή να μιλά για ενότητα του κόμματος και την από την άλλη πλευρά να έχει δώσει λευκή επιταγή στην ηγετική του ομάδα να κάνει ωμές παρεμβάσεις που τορπιλίζουν το κλίμα συνεργασίας που επιχειρήθηκε μετά τις κάλπες του Σεπτεμβρίου.

Για την ομπρέλα αλλά και για άλλα στελέχη πάντως το ζήτημα ήταν να σταλεί και ένα ηχηρό μήνυμα με την πρώτη ευκαιρία στον κ. Κασσελάκη να συνεδριάσουν τα όργανα και συγκεκριμένα η ΠΓ η οποία θα έπρεπε να είχε ήδη συνεδριάσει για να εγκρίνει τις εισηγήσεις του νέου προέδρου.

Οι εξελίξεις αυτές πάντως δημιουργούν συνθήκες ενδεχομένων και παρατεταμένης αστάθειας στην αξιωματική αντιπολίτευση με την επιλογή των τομεαρχών να εξελίσσεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση για τον κ. Κασσελάκη και τους στενούς του συνεργάτες.

Έμπειροι στα κοινοβουλευτικά πράγματα πάντως παρατηρούν με νόημα ότι η στόχευση της πρότασης πακέτο του κ. Κασσελάκη και η εμβόλιμη συνεδρίαση της ΚΟ μεταξύ ταξιδιού στην Κύπρου και αυτοδιοικητικών εκλογών δεν ήταν άλλη από το να κλειδώσουν και στο τυπικό της σκέλος της θέση του συντονιστή ο κ. Πολάκης, του διευθυντής της ΚΟ ο κ. Γιώργος Τσίπρας και της γραμματέως της ΚΟ η κα Τζάκρη.

Πηγή: iefimerida.gr

 


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE