Συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για την παράνομη μετανάστευση

Share on:

Σε μια ακόμη ένδειξη της αναθέρμανσης των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μετά το Brexit, η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες μια συμφωνία συνεργασίας με τη Frontex, την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι βάσει της επικείμενης συμφωνίας οι δύο πλευρές θα μοιράζονται πληροφορίες για οργανώσεις και συμμορίες που εμπλέκονται στην παράνομη μετανάστευση και θα συνεργαστούν στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων.

Η Frontex έχει μια συνολική εικόνα για την παράνομη μετανάστευση και το διασυνοριακό έγκλημα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, επομένως είναι προφανώς σωστό να κάνουμε αυτές τις συνομιλίες για να επιτύχουμε τις συνθήκες που θα μας δώσουν νέους τρόπους για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, δήλωσε ο βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά τη συνάντηση του Ρίσι Σουνάκ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Κυριακή επιβεβαιώθηκε ότι η σχετική συμφωνία θα επισημοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο Σουνάκ έχει θέσει το θέμα της διακοπής της άφιξης στις βρετανικές ακτές μικρών σκαφών που μεταφέρουν αιτούντες άσυλο από τη Γαλλία μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του και ελπίζει ότι η μείωση αυτού του ρεύματος θα μπορούσε να βοηθήσει τους Τόρις, που υστερούν στις δημοσκοπήσεις, να πετύχουν μια απροσδόκητη νίκη στις επόμενες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αυτή τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει σε ισχύ διμερείς συμφωνίες με κράτη για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης – συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης συμφωνίας με την Τουρκία για τη δίωξη συμμοριών εμπορίας ανθρώπων –, όμως δεν έχει κάποια συνολική συμφωνία επιστροφής με την ΕΕ από τότε που αποχώρησε από την Ένωση.

Πηγή: Reuters


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE