Καραταγλίδης | Στροφή σε άλλα προϊόντα ετοιμάζονται να κάνουν οι γουνοποιοί της Καστοριάς

Share on:

Στροφή στα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα ετοιμάζεται να κάνει η Καστοριά, μετά και τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση εκτροφής ζώων που προορίζονται για γουνοποιία.

Σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς Χαράλαμπος Καραταγλίδης ξεκαθάρισε πως μια τοπική οικονομία δεν πρέπει να βασίζεται σε μια μονοκαλλιέργεια, όπως είναι αυτή του κλάδου της γούνας.

Μεγάλο πλήγμα για την γουνοποιία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καστοριάς ήταν η απαγόρευση των πωλήσεων προς τη Ρωσία που αποτελούσε το μεγαλύτερο κομμάτι εξαγωγών μας.

Τέλος, ο κος Καραταγλίδης υπογράμμισε πως οι υπογραφές που μαζεύονται για να σταματήσουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εκτροφή ζώων που προορίζονται για γουνοποιία, αποσκοπούν στην γενικότερη κατάργηση της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη.

Ειδικότερα:

Συγκέντρωση υπογραφών για να σταματήσει η γουνοποιία

« Οι υπογραφές που μαζεύονται για να σταματήσει η εκτροφή των ζώων που προορίζονται για γουνοποιία δεν είναι κάτι καινούργιο, εδώ και χρόνια γίνονται προσπάθειες. Αυτή τη στιγμή ο κλάδος της γούνας έχει εκσυγχρονιστεί στο απόλυτο, τόσο η εκτροφή όσο και η παραγωγική διαδικασία και η εμπορία, κάτω από απόλυτες πιστοποιήσεις και ελέγχους ».

Πράγματι, υπήρξε μάζεμα υπογραφών και πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση από 11 Ευρωβουλευτές σε μια άδεια αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από εκεί και πέρα περιμένουμε τις εξελίξεις. Οι υπογραφές αυτές υποκρύπτουν ένα καινούργιο κίνημα όπου αποσκοπεί στη γενικότερη κατάργηση της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη.

Ο κλάδος της γούνας τα τελευταία χρόνια έχει προβλήματα, με το μεγαλύτερο εκτός του κορωνοϊού, να είναι η απαγόρευση των πωλήσεων προς τη Ρωσία, η οποία αποτελούσε ένα βασικό κομμάτι της γουνοποιίας ».

Ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου στην Καστοριά

« Το Επιμελητήριο μας αλλά και όλη η Καστοριά πιστεύουμε στην ανασυγκρότησή του παραγωγικού μοντέλου, όχι λόγω των αδυναμιών της γούνας αλλά λόγω του ότι ως μια τοπική οικονομία δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε μια μονοκαλλιέργεια του κλάδου της γούνας. Πρέπει να αναπτύξουμε κι άλλες μορφές όπως είναι ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός, όπως είναι νέες τεχνολογίες με βάση την καινοτομία.

Η γούνα όμως μας είναι απαραίτητη και παρ’ όλες τις κρίσεις έχεις τις αντοχές της και τη ζήτηση της. Οι τιμές είναι χαμηλότερες στα είδη που είναι αξεσουάρ, σε σχέση με τα συνδετικά πετρελαιοειδή υποκατάστατα, τα οποία είναι αναμφίβολου ποιότητας. Πραγματοποιούνται αθρόες εισαγωγές στην Ευρώπη χωρίς πιστοποιητικά, με την αγορά να είναι γεμάτη από προϊόντα που δεν ξέρουμε την προέλευσή τους ».

Στροφή της γουνοποιίας προς την Ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά

« Το μερίδιο της ελληνικής αγοράς είναι μικρό, στην Καστοριά όμως τα τουριστικά μας μαγαζιά αυξάνονται και πληθύνονται. Μπορεί ο κόσμος να μην αγοράζει το ακριβό γούνινο προϊόν θα αγοράσει όμως αξεσουάρ. Υπάρχει ελληνική αγορά λοιπόν, περισσότερη στην τοπική αγορά της Καστοριάς, δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην ελληνική αγορά ».

« Θα γίνουν προσπάθειες και προς την Ευρωπαϊκή και προς την Ελληνική αγορά, γιατί το δαιμόνιο του Καστοριανού επιχειρηματία αφού έχει κλείσει η Ρωσία θα στραφεί προς την ελληνική αγορά με έξυπνες λύσεις. Ρούχα τα οποία δεν είναι στο 100% με γούνα αλλά συνδυασμός με ύφασμα, με γούνα ή με δέρμα και γούνα. Έχουμε επίσης και τη βιομηχανία των δερμάτινων και τον συνδυασμό γούνας με δέρμα και ύφασμα ».

Μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο ο πόλεμος στην Ουκρανία

« Το 70% του παραγόμενου ΑΕΠ της Καστοριάς ήταν από τη γούνα, παρόλα αυτά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια μετάβαση, έχουμε δηλαδή μια απαγόρευση που πιθανόν να είναι προσωρινή. Μετά τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας μειώνονται οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν επάνω στη γούνα. Θα δούμε την εξέλιξη τους σε σχέση με τα γεγονότα.

Η αλήθεια είναι πως και λόγο της ανάγκης αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου αυτή η μείωση θα λέγαμε ότι είναι κάτι φυσιολογικό. Η Καστοριά έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης τόσο του γεωργικού όσο και του κτηνοτροφικού τομέα. Ναι μεν η Καστοριά έχει καλή παραγωγικότητα προϊόντων, δεν έχει όμως πολλές μεταβατικές μονάδες. Ακριβώς εδώ υπάρχει λαμπρό πεδίο ».

Μειώνεται η παραγωγή της γούνας – Παραγωγική ανασυγκρότηση στη Καστοριά

« Από την άλλη μεριά έχουμε τον τουρισμό, που χρόνια με τα χρόνια έχοντας αλλάξει πλέον εθνική στρατηγική έχουμε τουριστική κίνηση όλο το χρόνο. Ειδικότερα μετά τον κορωνοϊό, βλέπουμε το τουριστικό προϊόν της Καστοριάς να έχει αλλάξει και να αυξάνεται η επισημότητα της περιοχής. Έχουμε δρόμο μπροστά μας αλλά κατευθυνόμαστε προς τα εκεί.

Έχουμε δει χώρες που είτε έχουν περιορίσει είτε έχουν απαγορεύσει την εμπορία γουναρικών. Είδαμε όμως και χώρες που το προσπάθησαν αλλά εν τέλη η γούνα νίκησε. Βρισκόμαστε σίγουρα σε μια διαρκής επαγρύπνηση και ανησυχία. Τόσο η γούνα όσο και η Καστοριά δεν είναι η πρώτη κρίση που περνάει και έχουμε βρεθεί αρκετές φορές στο να πέφτει το εισόδημά από τον κλάδο της γούνας στην περιοχή.

Πιστεύω πως τώρα είναι πιο αναγκαίο να πραγματοποιηθεί μια παραγωγική ανασυγκρότηση της Καστοριάς, χωρίς όμως να πρέπει να κάνουμε λόγο για απογουνοποίηση. Σίγουρα όμως η Καστοριά χρειάζεται πιο ισόρροπο παραγωγικό μοντέλο με τους βασικούς μας τομείς, τη γούνα δηλαδή σε ένα μικρότερο επίπεδο και από εκεί και πέρα ο γεωργικός τομέας, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τουρισμός και νέες τεχνολογίες με καινοτομία για τους νέους μας επιστήμονες.

Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με την κυβέρνηση και με τους ευρωβουλευτές μας. Πραγματικά, τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε κυβέρνηση που να είναι κατά της γούνας, όλοι στηρίζουν τον κλάδο μας, κάτι που φαίνεται από την εκπροσώπηση μας στην Ευρωβουλή, όπου και εκεί έχουμε πολύ δυνατά χαρτιά ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE