Στουρνάρας | Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων – Ώρα να αποκλίνουμε από τη Fed

Share on:

ΗΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να φοβάται να μετατοπίσει τη «υπερβολικά συνετή» στάση της για τα επιτόκια μακριά από αυτή της Federal Reserve, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, αφού η ΕΚΤ έδωσε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει την πρωτοφανή περίοδο των αυξήσεων επιτοκίων τον Ιούνιο, επανέλαβε ότι είναι πιθανές τέσσερις περικοπές φέτος – παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές μειώνουν τα στοιχήματα σε τέτοιες κινήσεις.

«Τώρα είναι ώρα να αποκλίνουμε», είπε ο Στουρνάρας στο Bloomberg. «Οι καταστάσεις στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικές. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη — κυρίως λόγω της ώθησης που προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Δεν το έχουμε αυτό στην Ευρώπη. Και ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ οδηγήθηκε κυρίως από την πλευρά της προσφοράς – όχι από την πλευρά της ζήτησης, ούτε από τους μισθούς».

«Βλέπουμε τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης στην Ευρώπη — επίσης στη Γερμανία», είπε ο Στουρνάρας. «Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης».

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο προχωρήσαμε σε αύξηση ως “ασφάλιση” έναντι του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αύξηση των μισθών θα συνεχίσει να μετριάζεται. «Τώρα έχει γυρίσει αντίστροφα. Υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέσει πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Τώρα χρειαζόμαστε μια ασφάλεια για να μην μείνουμε πίσω από την καμπύλη».

Με πληροφορίες της ert


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE