Στο 3,7% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Share on:

Ανοδικές τάσεις εμφάνισε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να επιταχύνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη γενικότερα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostast, στις χώρες της κοινής ισοτιμίας του ευρώ ο ΔΤΚ ενισχύθηκε στο 2,9% ετησίως τον Δεκέμβριο από το 2,4% που είχε προηγηθεί, αλλά με τη μέτρηση να δείχνει ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές για επιτάχυνση στο 3%.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση που εμφανίζει ο γενικός πληθωρισμός από τον Απρίλιο, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν μάλλον την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι ο δείκτης έφτασε πυθμένα τον Νοέμβριο και ότι θα κινηθεί στο εύρος του 2,5% με 3% το 2024 (παραμένοντας εκτός του στόχου 2% της ευρωτράπεζας). 

Στο 3,7% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Επιτάχυνε στο 2,9% στην Ευρωζώνη

Στη σύγκριση Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% μετά την πτώση 0,6% μηνιαίως που είχε προηγηθεί.

Στο στενότερο μέτρο ωστόσο που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως πιο κατατοπιστική ένδειξη, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,4% ετησίως από το 3,6% του Νοεμβρίου όπως περίμεναν οι αναλυτές.

Σε μηνιαία βάση βέβαια, ο δομικός ΔΤΚ εμφάνισε αύξηση κατά 0,4% μετά την πτώση κατά 0,6% τον περασμένο μήνα.

Στην Ελλάδα, οι τιμές καταναλωτή έτρεξαν με +3,7% ετησίως τον Δεκέμβριο επιταχύνοντας από το +2,9% του Νοεμβρίου, ενώ στη σύγκριση των δύο μηνών εμφάνισαν μικρή αύξηση κατά 0,1%.

Στις επιμέρους συνιστώσες του δείκτη, οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη προήλθαν κυρίως από την κατηγορία τρόφιμα-αλκοόλ-καπνικά που είδαν ανατιμήσεις 6,1% ετησίως, έχοντας επιβραδύνει όμως από το 6,9% του Νοεμβρίου, ενώ ακολούθησε ο κλάδος των υπηρεσιών με +4% όσο και στην προηγούμενη μέτρηση.

Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,5% επιβραδύνοντας από την αύξηση κατά 2,9% του Νοεμβρίου, ενώ οι τιμές της ενέργειας συνέχισαν να υποχωρούν αλλά με βραδύτερο ρυθμό, εμφανίζοντας μείωση κατά 6,7% ετησίως μετά τη μείωση 11,5% που είχε προηγηθεί.

Κάτι που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό ωστόσο στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης πέρυσι να επιδοτήσει τους ενεργειακούς λογαριασμούς των νοικοκυριών τον Δεκέμβριο του 2022.

eurostat

Σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών, η υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού παρατηρήθηκε στην Σλοβακία με 6,6% ετησίως, ενώ στην Αυστρία μετρήθηκε στο 5,7% και στην Κροατία στο 5,4%.

Αντίθετα, στο Βέλγιο και την Ιταλία ο πληθωρισμός κινήθηκε στο μόλις 0,5% ετησίως και στην Λετονία στο 0,9%.

Στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γερμανία είχε τον Δεκέμβριο πληθωρισμό 3,8% (από 2,3%) και η Γαλλία 4,1% (από 3,9%).

bbg

Σημειώνεται ότι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι οι αυξήσεις των τιμών στην Ευρωζώνη δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια, καθώς προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός στην περιοχή θα κινηθεί στο 2,7% μεσοσταθμικά στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Μία εκτίμηση ελαφρώς πιο αισιόδοξη από την αντίστοιχη της ΕΚΤ, η οποία στις προβλέψεις της τον Δεκέμβριο τοποθέτησε τον πληθωρισμό στο 2,9% στην ίδια περίοδο, εκτιμώντας ότι ο ΔΤΚ θα υποχωρήσει εντός στόχου για 2% στα μέσα του 2025.

Με πληροφορίες του bloomberg


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE