Στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ καταθέτουν την ερχόμενη εβδομάδα για το δυστύχημα των Τεμπών

Share on:

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο κύκλος καταθέσεων των στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ στον εφέτη ανακριτή που διερευνά την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη σε 15 στελέχη του οργανισμού οι οποίοι βαρύνονται με το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών που τελέστηκε με πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής  βλάβης  και ελαφράς σωματικής  βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Πρόκειται για στελέχη της περιόδου 2016-2023 στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΡΓΟΣΕ – πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι- αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι ελέγχονται για το ρόλο τους σχετικά με την μη υλοποίηση της σύμβασης για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας. Τη σύμβαση δηλαδή 717 όπως είναι σήμερα γνωστή.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης που υπογράφηκε αρχικά το 2014 με ορίζοντα υλοποίησης το 2016, θα σήμαινε τη λειτουργία του συστήματος Τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας αλλά και τη λειτουργία των φωτοσημάτων στο σιδηροδρομικό άξονα. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα καθιστούσε εφικτή και τη λειτουργία του συστήματος ETCS το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι μια αμαξοστοιχία σταματά αυτόματα αν διαπιστωθεί παράβαση στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Συστήματα ασφαλείας εν προκειμένω που το βράδυ της τραγωδίας όπως πιστοποιεί το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων αλλά και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης, δεν λειτουργούσαν με αποτέλεσμα, μετά και το λανθασμένο χειρισμό του σταθμάρχη, να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Τα αποτελέσματα και η συνέχεια

Οι διώξεις όμως σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα σταματήσουν στα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ καθώς εξετάζεται και ο ρόλος άλλων δύο φορέων.

Την ίδια στιγμή έκλεισε και το κομμάτι της ανακριτικής διαδικασίας που αφορούσε τους ελέγχους και τα αποτελέσματα από το βιολογικό υλικό που εντοπίστηκε στα συντρίμμια των βαγονιών που φυλάσσονται στο Κουλούρι αλλά και του υλικού που συγκεντρώθηκε από το έδαφος στο σημείο της σύγκρουσης στα Τέμπη.

Οι δύο αυτές ενέργειες θα απαντούσαν στα ερωτήματα σχετικά με την ταυτοποίηση του 57ου θύματος δηλαδή της 23χρονης Ερριέττας Μόλχο αλλά και την ύπαρξης χημικής ουσίας που εντοπίστηκε αρχικά στο σημείο της τραγωδίας τον περασμένο Μάρτιο και εκτιμάται ότι χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για τη νόθευση καυσίμων. Ουσία ιδιαίτερα εύφλεκτη που κατά το Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών έπαιξε ρόλο στη φωτιά που εξαπλώθηκε μετά τη σύγκρουσή και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου.

Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα δεν έδωσαν κάτι. Το βιολογικό υλικό αντιστοιχεί σε άλλους επιβάτες ενώ και η ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους δεν εντόπισε κάποια ουσία.

Με πληροφορίες του larissanet


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE