Στεγαστικά σε νέους µε ευνοϊκούς όρους – Τα προγράμματα και οι προϋποθέσεις

Share on:

Στεγαστικά δάνεια για νέους και ζευγάρια έως 45 ετών µε προνοµιακούς όρους, για να αντεπεξέλθουν στην αγορά κατοικιών, οι τιµές των οποίων έχουν ανέβει κατά 80% από το 2017 µέχρι σήµερα, λανσάρουν οι τράπεζες. Μετά την Εθνική και η Eurobank ετοιµάζεται να λανσάρει στεγαστικό πρόγραµµα µε ευνοϊκούς όρους για νέους, ενώ θα ακολουθήσουν µε αντίστοιχα προγράµµατα και οι υπόλοιπες τράπεζες. Τα νέα αυτά προϊόντα ενσωµατώνουν ήδη τα περιθώρια χρηµατοδοτήσεων που έχει θεσµοθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και θα ισχύσουν καθολικά από 1/1/2025. Στο πλαίσιο αυτό, Εθνική και Eurobank θα χρηµατοδοτούν στα στεγαστικά τους προγράµµατα για νέους έως και το 90% της εµπορικής αξίας των κατοικιών, ενώ οι δόσεις των δανείων θα διαµορφώνονται κατ’ ανώτατον στο 30% του µηνιαίου εισοδήµατος των δανειοληπτών.

Σύµφωνα µε διασταυρωµένες πληροφορίες, η Eurobank πρόκειται να λανσάρει στεγαστικό πρόγραµµα για νέους δανειολήπτες έως 45 ετών και ζευγάρια, µε το ηλικιακό όριο των 45 ετών να αρκεί ως προϋπόθεση για έναν εκ των δύο του ζευγαριού. Το πρόγραµµα θα προσφέρει ελκυστικό σταθερό επιτόκιο και 35ετή διάρκεια αποπληρωµής. Ενδεικτικά, αν ο δανειολήπτης επιλέξει σταθερό επιτόκιο για 10 χρόνια, το ύψος του επιτοκίου του για τη συγκεκριµένη περίοδο θα ανέρχεται σε 4%. Το πρόγραµµα θα προσφέρει δωρεάν τα έξοδα φακέλου. Τον Απρίλιο, αντίστοιχο στεγαστικό πρόγραµµα είχε λανσάρει η Εθνική Τράπεζα. Το νέο στεγαστικό δάνειο της Εθνικής Τράπεζας, µε τον τίτλο «Το πρώτο µου σπίτι», για νέους έως και 45 ετών, χρη- µατοδοτεί επίσης έως το 90% της εµπορικής αξίας του ακινήτου για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, για διάρκεια έως 40 χρόνια και µε δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου που ξεκινά από 3%. Ο δανειολήπτης απαλλάσσεται από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήµατος δανείου, ενώ έχει τη δυνατότητα να λάβει και προσωπικό δάνειο από την τράπεζα, µε προνοµιακό επιτόκιο και µηδενικά έξοδα, για την κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται µε την κατοικία.

Οι προσπάθειες των τραπεζών να τονώσουν τη στεγαστική πίστη και να δώσουν λύση στο πρόβληµα της στέγασης των νέων δεν έχουν αποδώσει µέχρι στιγµής τα αναµενόµενα, καθώς η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παραµένει αναιµική εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. Το 2023 οι συνολικές εκταµιεύσεις δανείων µε εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο ανήλθαν σε 1,004 δισ. ευρώ, µειωµένες κατά 9,5% σε σχέση µε το 2022 (1,109 δισ. ευρώ) και υπεγράφησαν 14.621 νέες δανειακές συµβάσεις. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων συνέχισαν να υποχωρούν και το α΄ τρίµηνο του 2024, σύµφωνα µε τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ. Ειδικότερα, στο τέλος Μαρτίου τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαµορφώθηκαν στα 27,224 δισ. ευρώ, από 27,317 δισ. τον Φεβρουάριο, 27,874 δισ. τον Ιανουάριο και 28,082 δισ. τον ∆εκέµβριο 2023. Η πορεία της στεγαστικής πίστης ήταν καθοδική σε µηνιαία βάση ολόκληρο το 2023, µε εκκίνηση τα 29,380 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων τον ∆εκέµβριο του 2022. Σηµειώνεται ότι τα ποσά αυτά απέχουν παρασάγγας από τις χρυσές εποχές της στεγαστικής πίστης, την περίοδο 2005-2007, όταν η ετήσια ροή στεγαστικών δανείων ανερχόταν σε 12 δισ. ευρώ κατά µέσο όρο. Σηµειώνεται ότι στα στεγαστικά δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες το 2023 περιλαµβάνονται και δάνεια 485.000.000 ευρώ µέσω του προγράµµατος της κυβέρνησης «Σπίτι µου». Πρόκειται για 5.228 δάνεια που έχουν εκταµιευθεί από τις συνολικά 9.909 αιτήσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράµµατος και αφορούσαν ζευγάρια και µονογονεϊκές οικογένειες (σε ποσοστό 4%). Ο µέσος όρος του εισοδήµατος των δικαιούχων ανερχόταν σε περίπου 17.000 ευρώ, το µέσο ποσό δανείου ήταν 100.147 ευρώ, ο µέσος όρος της εµπορικής αξίας των υπέγγυων ακινήτων 135.523 ευρώ, η ηλικία και το µέγεθος των ακινήτων 40 έτη και 91 τ.µ. κατά µέσο όρο αντίστοιχα.

Με πληροφορίες της Απογευματινής


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE