Σταθακόπουλος | Ο Ερντογάν θέλει να έχει μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο στο Ισραήλ

Share on:

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, διδάκτωρ στο Πάντειο, Νομικός, τουρκολόγος ο οποίος ερωτηθείς για τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον στον Νετανιάχου σημείωσε πως «το λάθος που κάνουμε εμείς, γενικά οι Δυτικοί και στην Ελλάδα, είναι πως αξιολογούμε την Τουρκία με κριτήρια δικά μας ή το εγχειρίδιο της δυτικής σκέψης. Δεν ισχύει αυτό. Η Τουρκία έχει τελείως διαφορετικό αξιακό κώδικα. Είναι τελείως διαφορετική λογική στην κοινωνία» και πρόσθεσε πως «έχουμε ένα 70% της τουρκικής κοινωνίας, δηλαδή ένα 20% περισσότερο από αυτούς που ψήφισαν τον Ερντογάν, οι οποίοι είναι βαθιά αντιδυτικοί και σαφώς έχουν βγει σε αυθόρμητες αλλά σαφώς υποκινούμενες διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς, όπου δεν πρέπει να μπερδεύουμε την εξτρεμιστική τρομοκρατική Χαμάς με το σύνολο του παλαιστινιακού λαού, όπου η Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση καταπιέζει και απλούς Παλαιστίνιους, οι οποίοι επ’ ουδενί δεν θέλουν να γίνονται ασπίδα βομβαρδισμού της Χαμάς και τελικά – ως παράπλευρες απώλειες – να την πληρώνουν και αυτοί. Άρα λοιπόν, ο Ερντογάν εν προκειμένω, προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπία, σε αντίθεση με όλους τους άλλους αξιωματούχους και τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος πρώτος στήριξε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και τη Χεζμπολάχ ομοίως. Την οποία Χεσμπολάχ στηρίζει και ένα άλλο κουρδικό κόμμα Τούρκων υπηκόων που στηρίζει τον Ερντογάν» καταλήγοντας πως «τα πράγματα είναι τόσο πολύ μπερδεμένα και σύνθετα, μη αντιληπτά από τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη».

Ερωτηθείς στο εάν ο Ερντογάν θα μπορούσε να παίξει έναν μεσολαβητικό ρόλο υπογράμμισε πως «αυτό θα ήθελε ο ίδιος όμως δεν θέλουν οι υπόλοιποι να παίξουν αυτό τον ρόλο, διότι γνωρίζουν ότι δεν έχει γνήσια πρόθεση, αλλά νόθα. Αυτό σημαίνει ότι φυλάγονται, κρατάνε μικρό καλάθι οι πάντες έναντι και δεν θέλουν να δώσουν την ευκαιρία στην Τουρκία, την αντιευρωπαϊκή κατά 70% σε επίπεδο κοινωνίας, να παίξει τον ρόλο, να ξαναγίνει δημοφιλής ο Τούρκος πρόεδρος, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, και να έχει τα οφέλη τα οποία προσδοκά και απεργάζεται όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

Τέλος ο κ. Σταθακόπουλος χαρακτήρισε την κατάσταση «φρικτά οδυνηρή, με συνέπειες σε αμάχους ένθεν κακείθεν. Και όλα αυτά στο όνομα της τρομοκρατίας, η οποία έχει φορέσει τον μανδύα του τάχα μου δικαιοματισμού των Παλαιστινίων στο να υπάρχουν – που ουδείς τους αφαίρεσε αυτό το δικαίωμα», ενώ υπενθύμισε πως «οι Παλαιστίνιοι εκπροσωπούνται επίσημα από την κυβέρνηση της Ραμάλα, όχι από τη Χεζμπολάχ ή από τη Χαμάς».

Αναφερόμενος στην «απουσία» της Ραμάλα σχολίασε πως «τη στιγμή ακριβώς που θα μπορούσε η νόμιμη εκπροσώπηση των Παλαιστινίων στη Ραμάλα, η οποία είναι αποδεκτή στον ΟΗΕ, συνομιλεί με τον δυτικό κόσμο, αυτή έχει τη σημαία, είναι η διάδοχος κατάστασης του Αραφάτ και των κινημάτων των παλαιών που είχαν πάντοτε μέσα στο ακρωνύμιο τους τη λέξη Παλαιστίνιοι. Η Χεζμπολάχ σημαίνει «το κόμμα του Θεού», δεν υπάρχει η λέξη Παλαιστίνη και Χαμάς σημαίνει ισλαμιστική αντίσταση».

Ερωτηθείς για τη σχέση Ισραήλ – Τουρκίας την επόμενη μέρα και αν το Ισραήλ θα ξεπεράσει γρήγορα τη στάση Ερντογάν ο κ. Σταθακόπουλος ξεκαθάρισε πως «το Ισραήλ γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει με τον Ερντογάν και το διπλό παιχνίδι το οποίο παίζει και αντιλαμβάνονται ότι γενικώς όλη η τουρκική κοινωνία δεν τρέφει φιλοισραήλιτικα και φιλοεβραϊκά συναισθήματα. Αυτό είναι γνωστό», προσθέτοντας επιπλέον πως «το ότι στις συμφωνίες του Αβραάμ υπάρχουν φιλίες γεωπολιτικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος, «λυκοφιλίες» είναι ένα άλλο θέμα».

Επιπλέον, σχολιάζοντας την επίθεση της Χαμάς υπογράμμισε πως «δεν το περιμέναμε, όχι μόνο εμείς, ούτε ιδίως οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ να γίνει άμεσα» ενώ τόνισε και τη σημασία του τόπου «δεν έγινε σε έναν στρατιωτικό στόχο. Έγινε σε μια γιορτή εξιλέωσης, ενάμισι χιλιόμετρο έξω από τη Γάζα, όπου παιδιά από όλο τον κόσμο κάνανε φεστιβάλ μουσικό ειρήνης, ζητώντας ουσιαστικά συγνώμη για λογαριασμό του Ισραήλ σε όσα είχε κάνει σε αμάχους» σημειώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο αυτοί που χτυπήθηκαν πρώτοι ήταν οι φίλειρηνιστές υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει λογική και ανθρωπισμός στην τρομοκρατία. Χτυπούν πρωτίστως αυτούς που μιλάνε για την ειρήνη».

Κλείνοντας ο κ. Σταθακόπουλος σημείωσε πως «αυτό το πλήγμα είναι πλήγμα και στο κύρος του Ισραήλ στην περιοχή και κυρίως στο θέμα της δυναμικής του. Αν το Ισραήλ αυτή τη στιγμή δείξει οίκτο – λυπάμαι που το λέω – θα θεωρηθεί αδυναμία και γενικώς όλοι αυτοί οι οποίοι το εχθρεύονται στην περιοχή και κυρίως οι εξτρεμιστικές ομάδες θα βάλουν όλοι μαζί.

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE